Linkovi

Kompjuter sedmerostruko povećava opasnost obolijevanja od glaukoma (23/11/04) - 2004-11-23


Dugi sati sjedenja pred kompjuterskim ekranom mogli bi se odraziti značajno povećanim rizikom od oblijevanja od glaukoma, očne bolesti koja dovodi do sljepila, posebice kod osoba koje već pate od kratkovidnosti, ukazuje jedno novo japansko istraživanje.

Ekipa znanstvenika Medicinskog fakulteta Sveučilišta Toho provela je istraživanje na deset tisuća uposlenika iz četiri velike japanske kompanije. Svoje rezultate objavljuju u prosinačkom broju časopisa "Journal of Epidemiology and Community Health".

Prosječna dob ispitanika iznosila je oko 43 godine, a promatralo se koliko sati dnevno provode za kompjuterom, te koliko dugo već rade za kompjuterom bilo na poslu ili kod kuće.

522 ispitanika - odnosno više od 5 posto - imalo je probleme s perifernim vidom, odnosno ispade vidnog polja, potvrđene odgovarajućom dijagnostikom. U prosječnoj populaciji, taj je postotak oko 0,7. Daljnja testiranja tih osoba pokazala su da ih 165 - 30 posto - već boluje od do tada nedijagnosticiranog glaukoma. Od njih 165, 136 je kratkovidno.

Glaukom je skupina očnih bolesti koje, na koncu, rezultiraju oštećenjem vidnog živca. Ukoliko se glaukom ne liječi, on dovodi do sljepoće. Bolest se češće pojavljuje u srednjoj i starijoj dobi, a među potencijalnim rizičnim faktorima su pušenje i visoki krvni tlak.

U ovoj najnovijoj studiji, znanstvenici iznose pretpostavku da bi vidni živac kod kratkovidnih osoba, zbog oblika očne jabučice, mogao biti strukturno mnogo osjetljiviji na oštećenja izazvana gledanjem u kompjuterski ekran.

Prošle godine, jedno je istraživanje pokazalo da je za muškarce rizični faktor za glaukom i nošenje prečvrsto stisnute kravate.

A, što se tiče preventive, stručnjaci savjetuju svima onima koji svakodnevno rade pred kompjuterima da redovito prave stanke - pet minuta odmora od ekrana svakih sat vremena -, da sjede barem 70 cm daleko od ekrana, te da namjeste ekran ispod razine očiju.

XS
SM
MD
LG