Linkovi

NBA: 9 igrača kažnjeno sa 143 utakmice neigranja (22/11/04) - 2004-11-22


NBA liga je kaznila sudionike tučnjave na utakmici između Detroit Pistonsa i Indiana Pacersa do sada najtežim kaznama u povijesti američke profesionalne košarkaške lige. Ukupno je devet igrača kažnjeno zabranom igranja 143 utakmice bez plaće.

Pojedinačno, najteže je kažnjen Ron Artest iz Indiane: 72 utakmice neigranja, odnosno čitav preostali dio ove sezone, što je do sada najstroža kazna ikada izrečena za tuču na utakmici. Još dva igrača Indiane dugo neće izaći na parket: Stephen Jackson 30 utakmica, a Jermaine O'Neal 25.

Ben Wallace iz Detroita neće igrati šest utakmica, a Anthony Johnson iz Pacersa 5. Još četiri igrača su kažnjena s po jednom utakmicom neigranja: Reggie Miller iz Pacersa, te Pistonsovi Chancey Billups, Elden Campbell i Derrick Coleman.

Što se plaća tiče, Artesta će njegov pohod na tribine koštati oko 5 milijuna dolara, a Jermainea O'Neala četvrtinu od njegove ovosezonske plaće, koja je malo manje od 15 milijuna dolara. Iz klupske perspektive, Indianin pohod na naslov postaje krajnje upitan, jer – premda sam Artest neće toliko nedostajati – bez trojice igrača iz prve petorke, Pacersi su manje-više postali bezubi.

Detroit se sinoć uspio izboriti za pobjedu protiv Bobcatsa iz Charlottea s jednim košem razlike nakon dva produžetka – 117:116. Sigurnost u dvorani bila je pojačana dvostruko većim brojem naoružanih policajaca nego ranije. Inače, policija se još bavi istragom i najavljuje kaznene prijave protiv navijača koji su sudjelovali u tuči.

U povijesti NBA, do sada je najtežu kaznu – ako se ne uzmu u obzir kazne za droge – dobio Latrell Sprewell: godinu dana, kasnije skraćenu na 68 utakmica, za davljenje trenera Golden State Warriora za vrijeme treninga. G. 1977, Kermit Washington iz Lakersa bio je kažnjen s 26 utakmica neigranja za udarac koji je razbio čeljust tadašnjeg igrača Houston Rocketsa, a sadašnjeg trenera Lakersa, Rudyja Tomjanovicha. Dennis Rodman je bio poznat po svojim kaznama: 11 utakmica za udarac u prepone kamermana pokraj parketa, te 6 za udarac suca glavom. Otkako njega više nema u NBA, Ron Artest je postao 'zločesti dečko' s priličnim brojem suspenzija, što od strane NBA, a što od vlastitog kluba.

XS
SM
MD
LG