Linkovi

Powell doputovao na mirovne razgovore o Srednjem istoku (22/11/04) - 2004-11-21


Američki državni tajnik Colin Powell stigao u Izrael na razgovore s izraelskim i palestinskim čelnicima o oživljavanju mirovnog procesa na Srednjem istoku. Regiju bi tijekom sljedećih nekoliko tjedana s istim ciljem trebali posjetiti i ministri vanjskih poslova Rusije i niza europskih zemalja.

Nakon smrti Jasera Arafata prije više od tjedan dana, međunarodna zajednica pokreće niz diplomatskih inicijativa u nadi da će ponovno oživjeti mirovni proces između Izraela i Palestinaca. U regiju prvi dolazi američki šef diplomacije Colin Powell, koji će se danas ujutro sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih poslova Silvanom Shalomom. Powell će nakon toga otputovati u obližnji Jerihon na Zapadnoj obali, gdje će razgovarati s novim palestinskim čelništvom, uključujući šefa Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmouda Abbasa i premijera Ahmeda Qureiu. Powellov posjet regiji bit će kratak i vjerojatno njegov posljednji, s obzirom da je podnio ostavku. Istovremeno, prije odlaska s dužnosti, kaže da želi ispitati nove mogućnosti za mir nakon Arafatove smrti.

"Mislim da se na Srednjem istoku otvaraju nove prilike. Predsjednik Bush je također govorio o tome i nadam se da ćemo u sljedećih nekoliko tjedana vidjeti koliko potencijala ima u tim novim mogućnostima," kazao je Powell.

Tijekom četiri godine mandata, Powell je u više navrata putovao u regiju kako bi posredovao u zaustavljanju sukoba i provođenju niza mirovnih inicijativa. Međutim, posljednji mirovni plan, tzv. "putokaz za mir", došao je na mrtvu točku. No, nakon smrti Jasera Arafata obje strane kažu da postoji nada za nove prilike za mir. Tu bi nadu treba potaknuti i posjet državnog tajnika Powella. Regiju bi uskoro trebali posjetiti i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, njegov ruski kolega Sergej Lavrov, te njemački i španjolski šef diplomacije.

XS
SM
MD
LG