Linkovi

Hotel 'Ambassador' - podsjetnik na zlatne dane Hollywooda


U Los Angelesu se sprema veliki spor – oko sudbine jedne zgrade. Spomenuta zgrada ne služi kao sjedište vlade, niti kao svetište, već je povijesni spomenik u samom srcu grada – hotel "Ambassador". U tom su hotelu odsjedali svjetski poznati pisci, holivudske zvijezde, znanstvenici i predsjednici – od Herberta Hoovera tijekom dvadesetih do Richarda Nixona tijekom pedesetih. U hotelu "Ambassador" je 1968. ubijen predsjednički kandidat Robert Kennedy. To je možda bio početak kraja tog slavnog hotela, čija su se vrata zauvijek zatvorila 1986. Otada hotel, unatoč izvanrednoj lokaciji, čeka "bolje sutra".

Drveni znakovi ne uklapaju se među losanđeleske nebodere. Ipak, jedan takav znak nosi natpis "FILM THE AMBASSADOR". Slavni hotel, u kojem je svojedobno odsjedala holivudska elita, danas je i sam ostarjeli glumac. I danas je rasprodan gotovo cijelu godinu – ali ne gostima, već filmskim ekipama.

Osim u trenucima kada filmske ekipe u njemu snimaju, hotel je prazan i tih. Iako je okružen zapuštenim tratinama punim korova, kamera ga ipak "voli". Gledatelji će, umjesto oronulog hotela, vidjeti glamur prošlih dana. U noćnom klubu "Ambassadora" održano je šest svečanih dodjela Oskara. Kada se u klubu "Coconut Grove" nisu dijelili Oskari, holivudske zvijezde dolazile su u njega plesati i večerati pod umjetnim palmama. Kako kaže dugogodišnji publicist Dale Olson, pod tim lažnim palmama moglo se mnogo toga sakriti. Olson je kao mladi novinar holivudskog časopisa "Variety" od 1959. do 1966. izvještavao o klubu "Coconut Grove".

"Bili su to dani kada su u "Coconut Grove" zalazili Lana Turner, Tyrone Power i druge romantične filmske zvijezde. Errol Flynn bi dolazio ovdje svake večeri s drugom mladom djevojkom. Gotovo svatko tko je bio netko dolazio je u taj klub," priča Olson.

Lena Horne, Judy Garland, Frank Sinatra, Sammy Davis, Junior… u "Coconut Grove" navraćala je sve sama holivudska elita. Hotel "The Ambassador" počeo je svoju dugu i slavnu karijeru kao sedmokatni hotel "Myron Hunt" 1921. Tijekom četrdesetih, arhitekt Paul Williams dodao je hotelu bungalove. 1989, milijarder Donald Trump želio je na mjestu hotela "Ambassador" izgraditi neboder, no u isto vrijeme hotel je zatražila i uprava škola Los Angelesa. Nakon više godina pravnih bitaka, školska prava preuzela je vlasništvo nad hotelom 2001. i sada na toj lokaciji namjerava izgraditi tri škole. Međutim, još nije odlučeno što će se dogoditi sa samom zgradom hotela, odnosno, hoće li ti biti srušena ili sačuvana.

"Ambassador" je jedan od najprepoznatljivijih objekata u Los Angelesu i zato ga ne bi trebalo srušiti," smatra Bernstein.

Ken Bernstein je direktor za očuvanje povijesnih objekata organizacije Los Angeles Conservancy, koja poziva školsku upravu da obnovi, umjesto da sruši povijesni hotel, te da ga upotrijebi kao središnju zgradu svojeg školskog kompleksa.

"Takav kontinuitet između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, te povijesti zabavne scene utjelovljen na ovoj lokaciji može samo inspirirati buduće studente glume…to je jedinstvena prilika koju ne bi trebalo propustiti," dodaje naš sugovornik.

Školskoj upravi predloženo je pet nacrta razvoja kompleksa, od kojih neki uključuju djelomično, a neki potpuno rušenje starog hotela. Glenn Gritzner, pomoćnik čelnika školske uprave kaže da bi izgradnja nove zgrade na mjestu hotela uštedjela školama oko stotinu milijuna dolara.

"Ovdje imamo 3.800 djece, učenika, koje svaki dan autobusima prebacujemo u škole u drugim dijelovima grada. Pokušavamo uravnotežiti potrebu za školama u najgušće naseljenim četvrtima u okrugu i činjenicu da je ovo vrlo značajan povijesni objekt," kaže Gritzner.

Na kocki je mnogo toga. Za sudbinu starog hotela zainteresirali su se i mediji, pa i neki holivudski moćnici.

Glumica Diane Keaton nedavno je obišla hotel. Tijekom pedesetih je kao mlada djevojka posjetila "Coconut Grove" sa svojim ocem. Danas kaže: "Popela sam se na pozornicu i otpjevala onu pjesmu Doris Day "Che Sera Sera". To mi je bio jedan od najvažnijih događaja u životu."

Diane Keaton se uključila u rad organizacije Los Angeles Conservancy kako bi spriječila rušenje "Ambassadora".

"To je veliki spomenik našoj prošlosti. Filmski krugovi morali bi se više aktivirati na očuvanju "Ambassadora". Treba sačuvati sve ove važne zgrade, koje su ušle u povijest Los Angelesa," kaže Diane Keaton.

U predvorju hotela još uvijek se nalazi originalni namještaj iz njegovih zlatnih dana. Tu je i fontana, pa stupovi, raskošni lusteri, pa i recepcija na kojoj je Dustin Hoffman uzeo sobu u filmu "Diplomac" iz 1967.

Iz predvorja ulazi se u dvoranu "Embassy", koja bi, ukoliko bude kako želi Conservancy, trebala postati knjižnica.

"Ovo je pozornica na kojoj je Bobby Kennedy održao pobjednički govor, kada je proglašen za predsjedničkog kandidata demokrata 1968," priča Bernstein u obilasku hotela.

Paul Schrade je tu večer bio sa svojim prijateljem Bobbyem Kennedyjem.

" Jedno od najvažnijih sjećanja mi je na Bobbya Kennedya toga dana, kada je došao u ostavu dok smo se spremali za tiskovnu konferenciju. Bob se zaustavio i rukovao s dva radnika iz kuhinje. Okrenuli smo se, a tada je počela pucnjava. Nisam shvatio da su i mene pogodili – i to u glavu. Odmah sam izišao," prisjeća se.

Nakon svega, Paul Schrade ne misli da bi te tužne uspomene trebalo čuvati. zato je danas na čelu organizacije koja poziva školsku upravu da sruši tari hotel i što prije izgradi nove škole.

"Znam da bi Bobby Kennedy i sam želio da se ovaj hotel sruši i da se na njegovom mjestu izgrade škole. Studenti neće dobiti najbolje moguće obrazovanje u hotelu koji će biti samo obnovljen," kaže Schrade.

Školska uprava trebala bi uskoro donijeti odluku o sudbini "Ambassadora". Što će biti s "Ambassadorom" možda najviše zanima Peggy Propps, koja preko četrdeset godina radi kao računovođa tog hotela. Gospođa Propps zna da će uskoro morati napustiti svoj – kako kaže – "drugi dom".

"Bit će to jako tužno, ali, znate, staro mora ustupiti mjesto novom. Tako to ide," zaključuje Peggy Propps.

XS
SM
MD
LG