Linkovi

Ruski svjedoci Miloševićeve obrane tvrde da je optužnica 'iskonstruirana' (21/11/04) - 2004-11-20


Suđenje Slobodanu Miloševiću nastavlja se sutra ispitivanjem novih svjedoka obrane, dvojice visokih ruskih dužnosnika uvjerenih da je optužnica "iskonstruirana".

Ruski svjedoci nisu uvjereni u održivost optužbi protiv Slobodana Miloševića i smatraju da su optužbe "iskonstruirana", izjavila su dvojica novih svjedoka u ovom maratonskom procesu, potpredsjendik Akademije za geopolitička pitanja general Leonid Ivašov i nekadašnji premijer Nikolaj Rižkov.

Prema izjavi Ivašova datoj agenciji Interfax uoči njegova leta za Haag – gdje bi trebao svjedočiti u ponedjeljak – autori optužbe protiv Miloševića su "zapravo oni isti koji su radili na destabilizaciji Kosova i cijele Jugoslavije", ujedno i "organizirali agresiju protiv Beograda".

Od svjedoka se očekuju čvrste potvrde ove teze.

Rižkov obećava Interfaxu da će u Haagu zastupati ruska stajališta i to iz vremena kada je Jevgenij Primakov (inače još jedan skori svedok kojeg se očekuje na samom kraju ovog mjeseca) bio ministar vanjskih poslova a Rižkov zastupnik u Dumi i visoki dužnosnik Ministarstva obrane.

Rižkov smatra da je kao svjedok značajan stoga što je vodio izaslanstvo ruskog paralmenta, Dume, za Jugoslaviju, dakle bio je solidno i iz prve ruke upoznat s problematikom i susretao se osobno s Miloševićem. Tvrdi da njegova kasnija premijerska dužnost nije značajna u kontekstu svjedočenja u procesu.

Svjedok se susreo s optuženim – koji je ovom prilikom preuzeo svoju drugu ulogu, onu vlastitog odvjetnika – u petak i subotu, pripremajući obranu i dogovarajući strategiju postavljanja pitanja i iznošenja dokumenata.

Milošević, ponovo u advokatskom poslu, nije iskazao nekakvu posebnu spremnost i suci su ga često morali podsjećati da ne drži govore i podučavati kako će korektno obavljati svoj posao.

Inače, Rusija bi s Haagom mogla imati problema budući da glavna tužiteljica namjerava upozoriti Vijeće sigurnosti na nesuradnju Moskve – na teritoriju Rusije skrivaju se navodno trojica haaških bjegunaca.

XS
SM
MD
LG