Linkovi

'Cary Grant - Biografija' (21/11/04) - 2004-11-20


U Sjedinjenim Državama upravo je objavljena nova biografija legendarnog holivudskog glumca Carya Granta iz pera pisca Marca Eliota, naslovljena jednostavno "Cary Grant – Biografija". Kako podsjeća pisac, unatoč velikoj slavi, čak je i sam Cary Grant ponekad govorio da bi želio "biti Cary Grant", aludirajući tako na svoju razvojnu stazu od traumatičnog djetinjstva provedenog u siromaštvu u engleskom gradu Bristolu, do zvijezde velikog ekrana.

Bio je visok, tamnokos i oličenje urbanog šarma. No, nije zbog izgleda bio jedna od najvećih filmskih zvijezda punih četrdeset godina. Cary Grant je istodobno bio ljepotan, ali i odlična komičar. Jednu takvu ulogu glumio je u hit komediji iz tridesetih "Bringing Up Baby", u kojoj je glavna ženska uloga bila povjerena Katherine Hepburn.

Kasnije je, pod redateljskom palicom Alfreda Hitchocka, Grant glumio mračnije uloge u trilerima kao što je "Sjever-sjeverozapad". Autor najnovije Grantove biografije kaže da se Grant u svojoj karijeri namjerno distancirao od trauma iz djetinjstva, kada mu je ime bilo Archibald Leach.

"Kada mu je bilo devet godina, nestala mu je majka. Prvo su mu rekli da je otišla na odmor na more, a kasnije, kada se nije vratila, rekli su mu da je umrla. Tada je pobjegao od kuće. Otac mu je našao drugu ženu na drugom kraju Engleske" - rekao nam je Marc Eliot.

Archie Leach pokušavao je ublažiti svoju tugu po glazbenim dvoranama u Bristolu. U dobi od 14 godina, prekinuo je školovanje i pridružio se jednoj trupi akrobata, u kojoj je naučio gimnastiku i hodanje na štulama, a vježbao je i fizičku komediju. Kada je njegova trupa nastupila u New Yorku, zaljubio se u taj grad i više se nikada nije vratio u Britaniju.

Marc Eliot kaže da se mladi glumac baš nije iskazao u svojoj prvoj ulozi na Broadwayu. Publici se nije dopao njegov bristolski naglasak i njegove radničke manire: "Jedan prijatelj mu je rekao da ga može zaposliti kao pratnju bogatim damama. Kazao mu je: 'Ukoliko izgledaš dobro u fraku i možeš "proći" za bogataša s Pete avenije, moći ćeš raditi za bogatašice, koje žele biti viđene sa zgodnim muškarcem u fraku'. Grant je počeo ići na prijeme visokog društva i oponašati ljude koje je tamo sreo. Na kraju je u prvih trideset svojih filmova glumio bogataše u frakovima."

Njegovo oponašanje uskoro se isplatilo. Dobio je nekoliko uloga na Broadwayu, promijenio ime u Cary Grant i preselio u Hollywood, gdje je vrlo brzo postao zvijezda. U dobi od 31. godine ga je, međutim, čekalo vrlo neugodno iznenađenje: "Sreo je svojeg oca, zapuštenog alkoholičara, koji mu je rekao da mu majka nije mrtva, već da je zatvorena u jednoj ludnici. Otišao je u ludnicu, izvukao majku i vratio je u istu kuću iz koje su je odveli."

Zbog tog šoka je, kaže Mark Eliott, razvio veliko nepovjerenje prema ženama, ali i prema holivudskom establishmentu. Ženio se pet puta i prvi se počeo buniti protiv ugovora, koji su ga vezivali za samo jedan studio. Zbog toga nije baš bio popularan među holivudskim insajderima. Iako je snimio preko sedamdeset filmova, Oskara nikada nije dobio – barem ne do 1970, kada je nagrađen počasnim Oskarom za životno dostignuće.

XS
SM
MD
LG