Linkovi

Nove brige o iranskim nuklearnim aktivnostima (20/11/04) - 2004-11-20


Američki dužnosnici brane tvrdnju državnog tajnika Colina Powella da Iran pokušava modificirati neke rakete kako bi mogle ponijeti nuklearne bojeve glave.

"Na redovitom brifingu u State Departmentu, zamjenik glasnogovornika Adam Ereli izjavio je da su izjave državnog tajnika Powella o iranskim nuklearnim ambicijama bile točne.

"Vjerujemo da imamo čvrste temelje za naše tvrdnje o tajnim nastojanjima Iraka da razvije oružje za masovno uništavanje i sustave koji će ponijeti to oružje do cilja," rekao je Ereli.

Na putu na summit APEC-a u Čileu, državni je tajnik kazao da Iran modificira balističke rakete kako bi mogle ponijeti nuklearne bojeve glave. Međutim, "Washington Post" je javio da obavještajni podaci na koje se pozvao Powell nisu mogli biti neovisno potvrđeni. Iran je tvrdnje državnog tajnika nazvao neosnovanima. U međuvremenu, diplomati u Europi upozorili su da Iran radi na proizvodnji plina koji bi se mogao koristiti za nuklearno oružje, iako je nedavno potisao sporazum o ograničavanju svojih nuklearnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG