Linkovi

Vojska uči nove jezike (20/11/04) - 2004-11-20


Kapetan prve klase Aaron Wiggins već sada zna da, kada uspješno završi vojnu jezičnu školu u Montereyu, u Kaliforniji, raspoređivanje na vojnu dužnost u Afganistanu neće biti daleko. On je, naime, jedan od pitomaca koji uči jezike pašto ili dari, glavne jezike koji se govore u toj zemlji. Njegova kolegica, letač prve klase Jennifer Burnside, uči arapski i očekuje da će uskoro biti na osamnaestosatnim prislušnim letačkim misijama nad Srednjim Istokom.

U američkoj vojsci su zbivanja u Afganistanu i Iraku, kao i globalna prijetnja terorizma, naglo povećali potražnju za vojnim lingvistima, sposobnima za prikupljanje obavještajnih podataka na manje učenim stranim jezicima. Upravo zato je glavna vojna jezička škola, Defense Language Institute, u Montereyu, drastično izmijenila profil svoje nastave - dodano je deset novih jezika za koje se smatra da su ključni u borbi protiv terorizma, među kojima su afganistanski jezici pašto i dari, čečenski, uzbečki, armenski i urdu, jedan od jezika kojim se govori u Pakistanu.

Istodobno, jako je povećan i broj polaznika koji uče perzijski, - za 70 posto -, korejski, - za 50 posto -, te arapski - za 40 posto. Naizgled, obrazovanje jezičara kao da je skrojeno prema tri zemlje koje je predsjednik Bush nazvao 'osovinom zla': Iran, Irak i Sjeverna Koreja.

Metodika učenja jezika u vojnom institutu u Montereyu smatra se jednom od najmodernijih u svijetu. Na svaki način, ona je jedna od najintenzivnijih - dnevno se održava punih šest sati nastave, te tri sata domaćeg rada. U prosjeku, svaki razred od 30 studenata uči ekipa od šest nastavnika. Za najteže jezike - arapski, korejski i kineski - treba oko 18 mjeseci intenzivnog rada da bi učenik tečno progovorio tim jezikom. Za lakše - španjolski ili francuski -, dovoljno je šest mjeseci. Mnogi pohađatelji nastave kažu da na kraju svog tečaja praktički uspijevaju glatko govoriti samo novonaučenim jezikom, a da im je teško vratiti se na engleski.

Na kraju, 90 posto onih koji uspješno završe obuku radit će u vojnim obavještajnim službama. Sedamdeset posto će ih se specijalizirati za kriptologiju, a 20 posto za izravni obavještajni rad s ljudima. Dodajmo da kroz vojni jezični institut u Montereyu godišnje prođe 3800 polaznika, s kojima radi ukupno tisuću nastavnika.

XS
SM
MD
LG