Linkovi

EU protiv 'izvoza' organiziranog kriminala sa zapadnog Balkana (20/11/04) - 2004-11-20


Integracija zemalja zapadnog Balkana u Europu najsnažnija je u poslu spriječavanja djelovanja podzemlja. Traže se novi lijekovi za zaustavljanje ovog regionalnog izvoznog specijaliteta.

Napoznatiji zapadnobalkanski izvozni proizvod u zemlje EU nije dobrodošao – radi se o kriminalu. Organizirani kriminal s Balkana dovoljno je ozbiljan problem da zahtijeva koordiniranu akciju i mnogo suradnje, dogovorili su se uoči vikenda minstri unutarnjih poslova i pravosuđa 25 članica Unije a nakon uvida u prijedlog konkretnih mjera namijenjenih akivnostima podzemlja koje ili potječe ili je vezano za ovaj prostor. Droga, oružje, krijumčarenje ljudi tek je dio aktivnosti a specifične mafije – pogotovo albanska i srpska – zauzele su cijele specijalizirane grane djelovanja podzemlja.

Oružje jest mreža specijalista za obradu infomacija o djelovanju kriminalaca a koja bi razmjenivala obrađene podatke između država – članica, zemalja ove regije i Unijinih institucija. Ona je ključna u uspješnom suprotstavljanu podzemlju. Ministri se zaklinju u poboljšanje operativne suradnje dajući značajniju ulogu Europolu, policijama, pravosuđu. Europol, kao začetak zajedničke Unijine policije, mogao bi dobiti novu ulogu a to je kako postati partnerom zemljama regije prije nego što dovrše dugačak put priključivanja Uniji. Integracija na ovom polju počela je prije političke, ona je i uvjet ovoj drugoj i – slošili su se ministri - mora se ubrzavati.

Mreža razmjene informacija od primarne je važnosti. Uz nju ide pojačavanje kontakata posebnim časnicima za vezu, osobama zaduženim za stratešku i operativnu razmjenu informacija, potom organizacijom zajedničkih timova istražitelja, identifikacijom kriminalnih akivnosti i struktura. Državama – članicama Unije dana je obveza poboljšavanja suradnje sa zemljama regije boljim korištenjem postojećih instrumenata i kanala. Kvalitentiji pogranični nadzor, carinske službe, efikasnija, pouzdanija, bolje trenirana policija, pravosuđe primjerenije europskim normama elementi su za zaustavljanju kriminala.

Kriminal je, naravno, u svom integriranju išao mnogo brže od društava: podaci iz analize kriminalnih aktivnosti kažu da su, primjerice, prostituciju u većini europskih zemalja preuzeli zapadnobalkanci – Albanci. Od krijumčarenja ljudima ili drogom ili cigaretama u pojedinim se dijelovima regije bolje i više živi nego od raspoloživog rada, koga je premalo.

XS
SM
MD
LG