Linkovi

Trans-Siberian Orchestra: 'The Lost Christmas Eve' (25/11/04) - 2004-11-20


Već gotovo čitavo desetljeće, njujorški sastav Trans-Siberian Orchestra miješa rock s klasičnom glazbom u jedinstvene i snažne scenske aranžmane. Sastav je poznat po svojim rock operama, posebice sa zimskom ili božićnom tematikom. Nedavno je objavljen i njihov najnoviji album Orkestra Trans-Siberian, u njihovoj Božićnoj trilogiji, "The Lost Christmas Eve -Izgubljeni Badnjak".

Trans-Siberian Orchestra osnovao je 1996. godine producent, glazbenik i koncertni organizator Paul O'Neill. O'Neillovu viziju rock opera oblikovali su scenski glazbenici poput Meat Loafa i sastava Electric Light Orchestra, kao i iskustvo koje je stekao svirajući kao gitarist u brodvejskim mjuziklima "Jesus Christ Superstar" i "Kosa". Jezgru sastava čine bivši članovi hard-rock sastava Savatage, poznati po svom eksplozivnom zvuku električnih gitara. Prijelomni trenutak u karijeri sastava Trans-Siberian Orchestra bila je skladba "Badnjak, Sarajevo, 24. prosinca", inspirirana istinitim događajem jednog sarajevskog violončeliste koji je odbio dati se zastrašiti granatiranjem vlastitog grada.

Najnoviji album ovog sastava, "Izgubljeni Badnjak" donosi prve nove materijale nakon više od četiri godine i dovršava blagdansku trilogiju s prethodna dva albuma, "Badnjak i druge priče", te "Božićni tavan". Tema koja se provlači kroz čitavu trilogiju je sjeta i čežnjivost nekoliko likova, anđeo koji im pokušava pomoći, te, na koncu, pomirba u okružju blagdanske čarobne i tajnovite atmosfere.

"Izgubljeni Badnjak" karakteriziraju osobine tipične za stil sastava Trans-Siberian Orchestra: mješavina rocka, klasične glazbe, Broadwaya, te rhytm-and-bluesa. Producent Paul O'Neill svoje glazbenike i pjevače bira s njujorške glazbene scene. Za razliku od rock sastava, gdje vokale nose jedan ili, u najboljem slučaju, dva pjevača, kaže on, Trans-Siberian Orchestra koristi čitav niz vokalista, koji se izmjenjuju ovisno o stilu glazbe: za blues se nađe najpogodniji blues-pjevač, za stil mjuzikla netko drugi tko je odličan u tom stilu. Sve se okreće oko same pjesme i skladbe. A, kad se radi o Božiću, ističe O'Neill, onda se moramo potruditi da budemo na razini tradicija starijih od jednog tisućljeća.

Za koncerte tijekom blagdanske sezone, Trans-Siberian Orchestra poziva i lokalne simfonijske sastave iz čitave zemlje da im se pridruže na pozornici. Predstava uključuje mnoštvo specijalnih efekata i dramatičnu naraciju u stilu brodvejskog mjuzikla. Trenutno - u pravoj tradiciji Broadwaya - Trans-Siberian Orchestra ima dvije postave koje su na turnejama kroz 80 gradova Sjeverne Amerike

XS
SM
MD
LG