Linkovi

Flatiron Building


Mnogima koji nisu iz New Yorka, mnogima koje arhitektura, mozda, posebno ne zanima, jedna zgrada na Manhattanu, tamo gdje se susrecu Broadway i Peta avenija, nece biti poznata. Njujorcanima, ona je jedna od najdrazih, ali ima obozavatelje i izvan New Yorka, i izvan Sjedinjenih Drzava. Neki kazu mozda zato sto simbolizira upravo ono sto su i zitelji New Yorka – prkosni i izazovni, sofisticirani i zanimljivi. Ta zgrada, izgradjena prije nesto vise od jednog stoljeca, vrlo brzo postat ce patuljak medju drugim njujorskim neboderima, ali do dana danasnjeg ostati jedna od najpoznatijih medju njima.

Godina je bila 1902. Najvisa gradjevina na svijetu bila je Eiffelov toranj, u Parizu. U Sjedinjenim Drzavama, te iste godine, samo je 14% domova imalo kadu za kupanje; u cijeloj zemlji bilo je samo 8.000 automobila i tek 230 kilometara asfaltiranih cesta; prosjecna zarada, na sat, iznosila je 22 centa; Las Vegas, Nevada, imao je samo 30 zitelja. U New Yorku, na Manhattanu, prostora je bilo sve manje, zemljiste sve dragocjenije. Na jednom uskom trokutu, gradnja Fuller zgrade blizila se kraju. Na njoj je vec bio istaknut znak – zgrada useljiva 1. listopada 1902. Njen neobican oblik, medjutim, i njena upadljiva lokacija – na mjestu na kojemu se susrecu dvije od najpoznatijih ulica svijeta, Broadway i Peta avenija, bili su vec dobro poznati svima, zahvaljujuci njenim slikama u novinama i razglednicama, na kojima se nasla jos i prije nego sto je bila gotova.

U gradu tako paralelnom i tako okomitom kakav je New York, pravi je uzitak vidjeti dvije ulice kako se susrecu pod neobicnim, uskim kutem, na komadu zemljista kao skarama zarezanom, vidjeti Petu aveniju i Broadway kako utrcavaju jedna u drugu, kod 23. Ulice, kod Fuller zgrade, poznatije pod imenom Flatiron Building, jer na peglu zgrada svojim izgledom i podsjeca. Fuller zgrada ili “pegla,” radjena je prema nacrtima arhitekta iz Chicaga – Daniela Burnhama.

Sa 22 kata, visoka 87 metara, bila je, 1902. godine, jedna od najvisih zgrada New Yorka. Neki pogresno smatraju da je to bila i prva njujorska zgrada celicnog okvira, na desetke takvih vec je bilo podignuto u New Yorku jos krajem 19. stoljeca.

Danas, medjutim, Flatiron Building jedan je od najstarijih prezivjelih nebodera Manhattana. Izgradjena u mjesavini gotskih i renesansnih stilova, s fasadom ukrasenom terra cotta cvijetovima, njena 22 kata podijeljena su na tri dijela, donji, srednji i gornji, bas poput klasicnog grckog stupa. Duga, uska, poput istokracnog trokuta, na svom najuzem dijelu samo dva metra siroka... zitelji New Yorka strahovali su da bi se Flatiron zgrada mogla prevrnuti za malo jaceg vjetra.

Njena neobicna arhitektura jedan je od razloga zbog kojih je zgrada tako slavna. Onaj drugi mozda je cak malo zanimljiviji. Zbog svog oblika, stvarala bi iznenadne vrtloge vjetra koji bi se vragoljanski poigravali sa zenskim suknjama, narocito kad bi zene krenule niz plocnik 23. Ulice. Tu bi uvijek bila skupina mladjih muskaraca, ceznutljivih pogleda, u zeljnom iscekivanju spektakla, i uvijek skupina policajaca, spremna da ugao ocisti od znatizeljnika, povikom “23 Skidoo,” Dvadesetitreca, brisi, gubi se! Izraz se odavno vise ne upotrebljava, postoji samo negdje u mracnom uglu americkog leksikona, sjete ga se neki tek kad je u pitanju Flatiron zgrada.

“Stajao sam pred njom razjapljenih usta, zadivljen, da budem konkretniji, onim njenim pramcem kojim je sjekla kroz promet Broadwaya i Pete avenije, u kasnoposlijepodnevne sate,” pisao je engleski knjizevnik H. G. Wells, 1906.

Privlacila je Flatiron zgrada i mnogog drugog pisca – O. Henryja, P. G. Wodehousa, Edgara Saltusa.....i slikare poput Johna Sloana, fascinirala mnogog fotografa, i ovjekovjecena je u radovima dvojice slavnih - Edwarda Steichena i Alfreda Stieglitza.

Glumica Katherine Hepburn, u intervjuu za poznati TV-program 60 Minutes, 1979. godine, upitana kako to izgleda biti legenda, odgovorila je: “Kao neka velicanstvena, stara zgrada. Kad kraj nje prolazite, obavezno zastajete i pogled dizete. Ako bih sebe morala usporediti s nekom velicanstvenom, starom zgradom, hmmm....koja bi to bila? Flatiron Building!”

Mozda ste je i vi imali prilike vidjeti, u filmovima, The Cradle Will Rock, Godzilla i Spiderman, 1 i 2. Dodjete li u New York, morate se slikati pred njom, to cini vecina turista, jer Flatiron Building jedini je “neboder” New Yorka koji ce cijeli stati u objektiv vaseg fotoaparata. Niknut ce kasnije, po uzoru na nju, i druge, u Chicagu, Atlanti, Chattanoogi, Fort Worthu, Vancouveru, Torontu....ali njujorska “pegla” ostaje, vjerojatno, najslavnija Flatiron zgrada.

XS
SM
MD
LG