Linkovi

Ubojstvo humanitarne djelatnice u Afganistanu (21/11/04) - 2004-11-19


Vlade diljem svijeta osuđuju ubojstvo Margaret Hassan, direktorice iračke podružnice humanitarne organizacije CARE International. Gospođa Hassan oteta je 19. listopada, dok se vozila na posao u Bagdadu. 16. studenoga pojavio se video-snimak na kojem se vidi kako terorist s kapuljačom na glavi ubija ženu s povezom preko očiju. Vjeruje se da je ta žena bila Margaret Hassan.

Margaret Hassan je proteklih trideset godina živjela u Bagdadu. Radila je na dostavi hrane, lijekova i humanitarne pomoći iračkom narodu. Britanski premijer Tony Blair kaže da je civilizirani svijet zgrozilo "okrutno postupanje prema nekome tko je posvetio tako mnogo godina svojeg života pomaganju naroda Iraka." Od svrgavanja Saddama Husseina, teroristi su izveli brojne samoubilačke bombaške napade, otmice i pogubljenja odrubljivanjem glave kako bi potkopali stabilnost i obnovu Iraka i spriječili održavanje izbora. Od više od 175 stranaca koji su ove godine oteti u Iraku, trideset ih je ubijeno.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će poraz terorista dati iračkom narodu nadu i pomoći toj zemlji na putu prema slobodi.

"Narod Iraka ostvaruje napredak u izgradnji društva koje će biti slobodno od terora i tiranije. To nije lako. Očito je da u Iraku ima vrlo opasnih elemenata, koji nastoje nametnuti vladavinu terorista i diktatora. Oni čine sve što mogu da bi ugasili napredak i zastrašili irački narod i koalicijske snage. Ukoliko želimo da Irak postane slobodna i mirna zemlja, jedan dio te zemlje ne može ostati pod kontrolom ubojica, terorista i ostataka režima Saddama Husseina," rekao je Rumsfeld.

Irački premijer Iyad Allawi izjavio je: "Suočeni smo s koncentriranom kampanjom terorista i neprijatelja svih vrijednosti koje su nam važne, kampanjom kojom se želi poljuljati naša odlučnost i spriječiti Irak i Iračane da ostvare slobodu i demokraciju o kojima smo sanjali više od trideset godina." Iračani, Sjedinjene Države i njihovi koalicijski saveznici neće dozvoliti teroristima da uspiju.

XS
SM
MD
LG