Linkovi

Zamjenik državnog tajnika Armitage o Afganistanu (20/11/04) - 2004-11-19


Hamid Karzai će u prosincu biti inauguriran za prvog demokratski izabranog predsjednika Afganistana. Ovoga mjeseca je Zajednički izborni upravni odbor, sastavljen od predstavnika Afganistana i Ujedinjenih naroda, objavio da je Karzai pobijedio na izborima osvojivši više od 55 posto glasova osam milijuna glasača koji su izišli na birališta. Više od 45 posto glasača bile su žene.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Armitage izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti pomagati u naporima da se Afganistan demokratizira.

"Jedina promjena do koje bi moglo doći u sljedeće četiri godine drugog mandata predsjednika Busha jest dodatno ubrzavanje naše pomoći i podrške Afganistanu," rekao je Armitage.

Među najvećim gubitnicima u Afganistanu su preostali elementi talibana, islamskih ekstremista koji su zemlju bili pretvorili u utočište za teroriste al-Qaide. Prije izbora, Yusuf Pashtun, guverner pokrajine Kandahar izjavio je: "Ukoliko izbori proteknu bez nekog velikog napada, jedna faza naše borbe bit će okonačana."

Izbori su doista proteklih bez velikih napada. Prema medijskim izvješćima, više od deset Afganistanaca ubijeno je u napadima na dan izbora, no izbori su ipak održani prema planu. "To je definitivno bio poraz za talibane," rekao je Hajji Shir Muhammad, guverner pokrajine Helmand. Taliban su, dodao je, "rekli cijelom svijetu da će onemogućiti održavanje izbora, ali u tome nisu uspjeli."

Zamjenik državnog tajnika Richard Armitage izjavio je: "Cijele Sjedinjene Države podržavaju ovakav razvoj događaja u Afganistanu i to će i dalje činiti."

XS
SM
MD
LG