Linkovi

Otkriven najstariji primat? (19/11/04) - 2004-11-19


Znanstvenici su na sjeveroistoku Španjolske otkrili ostatke bića koje je živjelo prije 13 milijuna godina, a možda je bilo posljednji zajednički predak modernih čovjekolikih majmuna i čovjeka.

Stručnjaci ovo otkriće opisuju kao "spektakularno". Naime, na istom su mjestu pronađena 83 fragmenta lubanje, kralježaka, rebara i drugih kostiju iste životinje, što je velika rijetkost. Fosil najstarijeg primata pokazuje karakteristike koje imaju i današnji čovjekoliki majmuni – široka, ravna prsa, kralježnicu prilagođenu za okomito penjanje, relativno pljosnato lice i ručne zglobove koji olakšavaju hvatanje grana. Procjenjuje se da je predak primata, koji se penjao po drveću, bio težak oko trideset kilograma, poput najmanjeg od modernih čimpanzi. Vjeruje se da se hranio voćem i da je vjerojatno mogao stajati uspravno.

Međutim, za razliku od modernih čovjekolikih majmuna, predak primata imao je male ruke i prste, što ukazuje da je mogao skakutati po krošnjama, ali ne i ljuljati se s grane na granu. Ostatke pretka primata otkrili su znanstvenici španjolskog Paleontološkog instituta Miguel Crusafonte u blizini Barcelone. Novootkriveno biće dobilo je ime Pierolapithecus catalaunicus, u čast obližnjeg sela Els Hostaltes de Pierola. Rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa "Science".

XS
SM
MD
LG