Linkovi

Pentagon namjerava povećati broj vojnika u Iraku (19/11/04) - 2004-11-19


"Christian Science Monitor" javlja da će Sjedinjene Države povećati broj svojih vojnika u Iraku. Pentagon će, kako piše bostonski dnevnik, u tjednima pred dolazeće izbore u Iraku, pojačati američke snage u toj zemlji, upućivanjem svježih vojnika, ali i odgađanjem povratka iskusnih vojnika koji se već tamo nalaze.

Neki vojni dužnosnici već dugo tvrde da Sjedinjene Države ne mogu pobijediti u Iraku, ukoliko u tu zemlju ne upute desetke tisuća dodatnih vojnika. Drugi, međutim, vjeruju da bi veća vojna nazočnost samo značila da bi pobunjenici imali više meta za svoje napade, te da bi Sjedinjene Države trebale brigu o sigurnosti prepustiti Iračanima. U stvarnosti, piše "Monitor", Washington ne može znatno povećati broj vojnika u Iraku na duže staze, jer bi to moglo povećati opasnosti u drugim dijelovima svijeta, ili pak, produžiti ture u Iraku i tako oslabiti moral vojnika.

"New York Times" jutros piše da predsjednika Busha, dok sastavlja svoju novu ekipu za nacionalnu sigurnost čeka novi izazov – Iran. "Slično kao pred rat u Iraku, jastrebovi u administraciji i Kongresu počeli su iznositi zlokobna otkrića o iranskim nuklearnim kapacitetima da bi dokazali da Iran predstavlja prijetnju s kojom se treba obračunati," piše njujorški dnevnik. Trenutno, prema riječima dužnosnika, u krugovima najbližim predsjedniku nema onih koji podržavaju "mekši", europski pristup Iranu. Vjeruje se stoga da će, ukoliko europski sporazum o obustavljanju iranskih aktivnosti na obogaćivanju urana propadne, jastrebovi sigurno pokušati zadobiti podršku za prijeteći pristup Iranu – piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG