Linkovi

Ključ hvatanja bin Ladena - bolje shvaćanje njegovih motiva? (19/11/04) - 2004-11-19


Bivši čelnik odjela CIA-e zaduženog za potragu za Osamom bin Ladenom Michael Scheuer upozorava da Sjedinjene Države moraju bolje razumjeti ne samo čelnika al-Qaide, već i razloge njegove popularnosti u nekim dijelovima islamskog svijeta. Scheuer, koji je prošli tjedan podnio ostavku u CIA-i, dao je intervju za Glas Amerike.

U službenim priopćenjima američke vlade, Osama bin Laden se obično prikazuje kao luđak i terorist, koji nastoji napadati Sjedinjene Države zbog svoje mržnje prema američkim vrijednostima – slobodi i demokraciji. Međutim, Michael Scheuer, koji je proveo veći dio svoje karijere u CIA-i, a tijekom 22 godine, dobar dio vremena proveo tragajući za bin Ladenom, kaže da takvi opisi ne pomažu boljem razumijevanju al-Qaidinog vođe.

"Oni koji i dalje govore američkom narodu da je Osama bin Laden samo gangster opasniji od drugih, ili da samo predstavlja luđake na rubu društava u muslimanskom svijetu, ili da ovaj rat nema veze s religijom – oni samo zavaravaju američki narod," kaže Scheuer.

U intervjuu za Glas Amerike, Scheuer je kazao da je stvarnost zapravo mnogo složenija. Bin Ladenu, kaže ovaj bivši analitičar CIA-e, ne smeta američki način života, već službena američka politika.

"Bin Laden ne voli naše društvo, to je bez sumnje. No, njegova moć i njegov genij, da tako kažemo, proizlaze iz koncentriranja na određene dijelove američke politike, koji se smatraju suprotnima muslimanskim interesima diljem svijeta," objašnjava bivši operativac CIA-e.

Scheuer dodaje da su bin Laden i njegovi sljedbenici ogorčeni zbog američke podrške Izraelu i autokratskim vladama u arapskom svijetu. Oni koji ne shvaćaju tu motivaciju, dodaje naš sugovornik, ne mogu niti poraziti al-Qaidu i njene saveznike.

"Jasno je da smo u ratu, ukoliko ne protiv islama, a onda protiv velikog broja muslimana koji su bijesni na nas zbog naše politike. Taj rat neće biti skoro gotov. Moramo barem shvatiti motive naših neprijatelja da bismo ih mogli poraziti," kaže naš sugovornik.

Michael Scheuer je – uz dozvolu CIA-e - anonimno objavio i dvije knjige o bin Ladenu i ratu protiv terorizma. Kako kaže, al-Qaida je zapravo bliža pobunjeničkoj, nego tipičnoj terorističkoj organizaciji.

"Doista trebamo samo prihvatiti činjenicu da se ne radi o uobičajenom tipu terorističke organizacije. Al-Qaida je veliki, talentirani, moderni i profesionalni neprijatelj. Sve dok je potcjenjujemo, umirat će više Amerikanaca nego što treba," ocjenjuje.

Iako na američkom tlu nije bilo napada od 11. rujna 2001, bivši analitičar CIA-e Michael Scheuer vjeruje da će se uskoro pojaviti i novi snimak, na kojem Osama bin Laden prijeti novim napadom.

XS
SM
MD
LG