Linkovi

Ekološka politika druge Bushove administracije (18/11/04) - 2004-11-18


Kako će se drugi mandat predsjednika Busha odraziti na pitanja zaštite okoliša, pita se "Christian Science Monitor", iz Bostona, te odgovara: sa čvršćim stiskom republikanaca u Kongresu, dolazeća politička sezona mogla bi postati prekretna točka u energetskoj politici i pitanjima zaštite okoliša. Savezni zakoni i propisi za čitav niz pitanja, od zaštite ugroženih vrsta i šuma, pa do zagađenja zraka i voda, te bušenja za naftom, vjerojatno će biti ozbiljno revidirani.

Administracija je nestrpljiva da postigne ciljeve koji su joj bili zanijekani tijekom predsjednikovog prvog mandata, piše bostonski list, i navodi: eksploatacija nafte u zaštićenom području divljine na Aljasci, drvnim kompanijama - dozvola pristupa i sječe na milijunima jutara šuma u posjedu savezne vlade, ublažavanje ograničenja na zagađivanje zraka, olakšavanje eksploatacije nafte i prirodnog plina u planinama Stjenjaka, te, konačno, usvajanje zakona o energetici, čiji je prijedlog sastavio dopredsjednik Dick Cheney, u suradnji s velikim energetskim kompanijama. Užurbani rad je već počeo, dodaje "Monitor": ponedjeljak je bio posljednji dan kada je javnost mogla uložiti primjedbe na ublažavanje odredbi zakona o zaštiti šuma od sječe, koji je uveo bivši predsjednik Clinton. U utorak, senatski Odbor za trgovinu je već održao kongresno saslušanje o klimatskim promjenama, dok je srijeda donijela saslušanja o zagađenju živom u Zastupničkom domu. Kako procjenjuje "Christian Science Monitor", jedna od najvećih žrtava promjena bit će zakon o zaštiti ugroženih vrsta, do sada jedno od najajačih oružja ekologa i zaštitara. No, dužnosnici administracije i mnogi zakonodavci tvrde da je zakon previše restriktivan za rančere, farmere i građevinare.

"New York Times" podsjeća na naslovnici na današnje otvaranje predsjedničke knjižnice Billa Clintona. Baš poput njegovih predsjedničkih mandata, piše ovaj list, i njegova se knjižnica rasprostire naširoko preko osam godina velikih ambicija i malih detalja. Seks skandal koji je doveo do postupka opoziva predsjednika nije ignoriran, ali mu nije niti posvećena prevelika pažnja.

Izlošci, piše "Times", obuhvaćaju širok raspon od replike Ovalnog ureda u prirodnoj veličini, preko kopije sobe za sastanke kabineta i crnog blindiranog Cadillaca koji je gospodin Clinton koristio na putovanjima u inozemstvu, pa do sitnica koje živo dočaravaju ličnost bivšeg predsjednika: recimo, sunčane naočale koje je nosio kada je svirao saksofon u televizijskoj emisiji "Arsenio Hall Show", 1992. godine.

XS
SM
MD
LG