Linkovi

Žene najviše zarađuju  - u Washingtonu (18/11/04) - 2004-11-18


District Columbia, u kojem se nalazi američki glavni grad Washington, na čelu je ispred svih 50 američkih saveznih država po prosječnoj plaći za žene. U čitavim Sjedinjenim Državama, žene su još uvijek vrlo daleko od ostvarivanja jednakosti u plaćama s muškarcima. Kad se posebno pogleda i rasna pripadnost, onda je taj raskorak još i veći.

No, na području glavnog grada – ali ne i u susjednoj Virginiji, ni Marylandu! – žene koje rade puno radno vrijeme najbliže su izjednačenosti s plaćama muškaraca, s prosječnom plaćom od gotovo 38 tisuća dolara, odnosno 92 posto prosječne plaće muškaraca. Isto tako, u Washingtonu, 49 posto žena radi na meneđerskim ili karijernim poslovima. Mrlju na washingtonsku statistiku unosi rasna podijeljenost: bjelkinje prosječno dobivaju 20 tisuća dolara više u godišnjoj plaći od crnkinja.

Susjedna savezna država Maryland druga je po spomenutoj statistici: prosječna plaća žena iznosi 81 posto prosječne plaće muškaraca. Virginija – koja s južne strane graniči s Distriktom Columbia – osma je u nacionalnoj statistici: prosječna ženska plaća je 78 posto iznosa prosječne muške plaće. Prosjek za čitavu zemlju je 76 centi u ženskoj plaći za svaki dolar u muškoj plaći.

XS
SM
MD
LG