Linkovi

Dolazeća konferencija o Iraku (19/11/04) - 2004-11-18


22. i 23. studenoga, u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh održat će se međunarodna konferencija o budućnosti Iraka. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će se na konferenciji "istaknuti da prijelazna iračka vlada zaslužuje podršku svojih susjeda i međunarodne zajednice zaslužuje podršku svojih susjeda i međunarodne zajednice, kako bi mogla krenuti prema održavanju izbora u siječnju."

Na sastanku u Sharm el-Sheikhu sudjelovat će dužnosnici iz Sjedinjenih Država, skupine G-8, koja okuplja vodeće industrijske zemlje svijeta, te arapske i muslimanske zemlje. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da će ti sastanci dati američkim dužnosnicima priliku da čuju mišljenja iračkih susjeda u forumu s drugima, te da oni izravno čuju stajališta Sjedinjenih Država."

"Ovaj sastanak organiziraju Iračani i Egipćani, domaćini su mu Egipćani, a svrha mu je pronalaženje načina na koji skupina G-8 i susjedne zemlje mogu pomoći razvoju Iraka u mirnu i stabilnu zemlju," rekao je Boucher.

Iranski ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je da "Irak želi međunarodnu podršku za političku tranziciju na…izabranu vladu koja predstavlja sve Iračane." Zebari je također izrazio očekivanje da će na konferenciji jasno biti izražena "međunarodna podrška za prijenos suvereniteta na izabranu vladu, te za proces političke stabilizacije u Iraku."

Pomoćnik američkog državnog tajnika William Burns izjavio je da "Sjedinjene Države smatraju ovu konferenciju važnom prilikom da se pomogne Iračanima i iračkoj vladi." Kako je rekao, "Najvažnije je osiguravanje podrške za politički proces u Iraku… za ekonomski oporavak, kao i za sigurnost u Iraku. Sve su to područja," rekao je Burns, "na kojima Irak, njegovi susjedi i međunarodna zajednica imaju mnogo toga na kocki."

XS
SM
MD
LG