Linkovi

Bush o NATO savezu (18/11/04) - 2004-11-18


Sjedinjene Države ostaju predane "snažnom i dinamičnom NATO savezu", rekao je predsjednik George Bush nakon sastanka u Bijeloj kući s glavnim tajnikom NATO saveza Jaapom de Hoopom Schefferom. To je bio prvi predsjednikov sastanak s nekim stranim čelnikom nakon njegove pobjede na izborima. Predsjednik Bush tom je prilikom pozdravio "vrlo konstruktivnu ulogu" NATO saveza u Afganistanu i Iraku.

"U Afganistanu su milijuni ljudi izišli na birališta kako bi glasali za predsjednika zemlje kojom su prije samo tri godine vladali talibani. Radovali smo se činjenici da je prva glasala. NATO savez igra vrlo aktivnu ulogu u Afganistanu. NATO također igra ulogu u obučavanju iračkih građana kako bi mogli braniti svoju zemlju od onih koji pokušavaju zaustaviti slobodu.., Razgovarali smo o potrebi da NATO savez ostane relevantan, da bude sastavljen tako da bude ne samo efikasan, već i da nastavi poticati razvoj slobodnih društava i demokraciju diljem svijeta," kazao je predsjednik Bush.

Glavni tajnik NATO saveza de Hoop Scheffer izjavio je da se savez pokazao sposobnim odgovoriti na izazove u Europi i drugdje.

"Ostvarili smo zadane ciljeve u Afganistanu. Manje burki, a više glasačkih kutija – to nam je bilo najvažnije. Ostvarujemo i zadane ciljeve na Kosovu. Ostvarujemo ciljeve u Iraku organizirajući obuku za snage sigurnosti. Na svijetu nema organizacije kao što je NATO savez, u kojoj 26 demokratskih država brani sljedeće vrijednosti: demokraciju, poštivanje ljudskih prava, slobodu vjere i sva osnovne vrijednosti koje čine samu bit tih 26 društava," rekao je.

U Afganistanu, rekao je de Hoop Scheffer, NATO savez će igrati ulogu i u uspostavljanju sigurnosti za parlamentarne izbore sljedeće godine. Međunarodne sigurnosne snage u Afganistanu, predvođene NATO savezom, sastavljene su od preko osam tisuća vojnika iz 37 zemalja saveznica i onih koje nisu u NATO savezu. Iako je u početku čuvao sigurnost samo u glavnom gradu Kabulu i oko njega, NATO savez je proširio svoju misiju i na sjever Afganistana, te radi na tome da je proširi i na druge dijelove zemlje. Kako je rekao glasnogovornik NATO saveza James Apparthurai, "To pokazuje da će NATO savez ostati prisutan još dugo i da će i u daljoj budućnosti imati važnu ulogu."

XS
SM
MD
LG