Linkovi

Zabrinutost zbog međusobnog tečaja eura i dolara (17/11/04) - 2004-11-17


Ministri financija Europske unije pozivaju Sjedinjene Države da obuzdaju proračunski i trgovinski deficit kako bi ojačale tečaj dolara. Nizozemski ministar financija Gerit Zalm, čija je zemlja trenutno na čelu Unije, izjavio je da rekordno visoka vrijednost eura u odnosu na dolar usporava ekonomski oporavak Unije.

Euro, valuta koju dijeli 12 članica Europske unije, u posljednja je dva mjeseca porastao za gotovo 7 posto u odnosu na dolar i jučer se mijenjao za dolar i 30 centi. Američki ministar financija John Snow, koji se trenutno nalazi u Europi, izjavio je da Sjedinjene Države podržavaju jaki dolar, ali da njegov tečaj određuju financijska tržišta. Jaki euro postaje izvor zabrinutosti za europske čelnika jer otežava izvoz roba proizvedenih u zemljama Unije.

****

Svjetska banka ocjenjuje da je 2004. godina bila vrlo dobra godina za zemlje u razvoju, kojima su gospodarstva rasla najbržom stopom u zadnja tri desetljeća. U svojem godišnjem izvješću o globalnoj ekonomiji, Svjetska banka kaže da su zemlje u razvoju ubilježila ekonomski rast od prosječno 6,1 posto, s najbržom stopom rasta u Kini, Rusiji i Indiji.

Prema istom izvješću, globalni ekonomski rast će – kako se očekuje – biti sporiji u 2005. godini zbog rastućih cijena nafte. Ove je godine svjetska ekonomija porasla za oko četiri posto, ali će slijedeće godine rast biti sporiji – oko 3,2 posto. Svjetska banka klasificira većinu zemalja u svijetu kao zemlje u razvoju, dok se kao visokoprihodovne smatraju Japan, Australija, Sjedinjene Države, Kanada, te većina zapadnoeuropskih država.

XS
SM
MD
LG