Linkovi

Novi Bushov kabinet - više slaganja i kontrole (17/11/04) - 2004-11-17


Novi kabinet predsjednika Busha doživljava se kao potez koji unosi više harmonije i kontrole, piše "New York Times", dodajući: "Predsjednik Bush je svojoj novoj ekipi za nacionalnu sigurnost dao naputak da okonča sukobe između državnog tajništva, ministarstva obrane i Središnje obavještajne agencije, kao i da protegne njegov osobni nadzor nad agencije za koje predsjednik sumnja da ometaju njegove vanjskopolitičke ciljeve, kažu trenutni i bivši dužnosnici administracije.

Prema njujorškom listu, osoblje Bijele kuće i Državnog tajništva već govori o prijelazu većeg broja visokih dužnosnika iz Vijeća za nacionalnu sigurnost u Državno tajništvo. Ukoliko se zaista i dogodi takva migracija velikih razmjera, ona bi označila povezivanje između tih dviju institucija kakvo nije bilo viđeno od vremena Henryja Kissingera. On je, naime, kontrolirao obje, prije tri desetljeća. Nekoliko izvora njujorškog lista tvrdi da je upravo to i namjera predsjednika Busha.

A, na drugom planu, onom kongresnom, republikanci se žestoko trude izmijeniti neka vlastita pravila kako bi spasili položaj čelnika većine u Zastupničkom domu, Toma DeLaya, piše "Washington Post". Naime, njemu prijeti podizanje optužnice od strane velike porote u Teksasu, koja je već optužila trojicu njegovih političkih suradnika, a po pitanju financiranja prekrojavanja izbornih okruga u toj saveznoj državi.

Prema postojećim pravilima same Republikanske stranke, u slučaju da se nađe pod optužbom, on ne bi mogao ostati na mjestu čelnika stranačkih zastupnika. Ta su pravila republikanci usvojili 1993. kada su njima prvenstveno željeli okončati četiri desetljeća kontrole demokrata nad Zastupničkim domom Kongresa, ističući njihove etičke manjkavosti. Sada, međutim, u opasnosti je njihov vlastiti stranački čelnik.

XS
SM
MD
LG