Linkovi

Condoleezza Rice imenovana na čelni položaj američke diplomacije (16/11/04) - 2004-11-16


Predsjednik Bush je imenovao savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice na čelni položaj u Državnom tajništvu. Ona će na tom položaju zamijeniti državnog tajnika Powella koji je jučer objavio svoju ostavku. Predsjednikovo imenovanje mora potvrditi Senat.

Predsjednik Bush je još jednom odabrao osobu od svog dugogodišnjeg povjerenja za jedno od ključnih mjesta u svojoj administraciji. Nakon što je imenovao odvjetnika Bijele kuće Alberta Gonzalesa na mjesto ministra pravosuđa. Čelno mjestu u State Departmentu je povjerio svojoj vanjskopolitičkoj savjetnici. "Condi Rice već poznaju svi Amerikanci i veći dio svijeta. Tijekom posljednje četiri godine oslanjao sam se na njene savjete, imao velike koristi od njezina iskustva i iskreno cijenio njezinu razumnu i stabilnu prosudbu. I sad sam počašćen šro je pristala služiti u mojoj vladi. Državno tajništvo je lice Amerike prema svijetu, a u dr. Rice svijet će vidjeti snagu, gracioznost i poštenje naše zemlje".

Gospođa Rice sa svoje je strane izjavila, na zajedničkom pojavljivanju s predsjednikom u Bijeloj kući, kako s nestrpljenjem očekuje da počne provoditi – po njenim riječima – 'predsjednikove ambiciozne prioritete'. "Čast mi je što je od mene još jednom zatraženo da služim vašoj administraciji i svojoj zemlji. I osjećam se počašćeno što na tom mjestu nasljeđujem svog dragog prijatelja Colina Powella. On je jedna od najfinijih osoba u državnoj službi naše zemlje.

Poznavatelji političkih prilika vjeruju da će Senat postavljati pitanja o propustu gospođe Rice i drugih u administraciji da djeluju u skladu sa sigurnosnim upozorenjima koji su doveli do terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Vjeruje se da će se postaviti i pitanja o obavještajnim propustima o iračkom oružju za masovno uništavanje. Condoleezza Rice jedna od najlojalnijih predsjednikovih savjetnika i gorljivi pobornik rata u Iraku, te odbijanja pregovora s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom i bilateralnih pregovora sa Sjevernom Korejom oko nuklearnog pitanja.

XS
SM
MD
LG