Linkovi

Gimnazijalci htjeli recitirati pjesmu Boba Dylana da zvuči kao da žele smrt predsjednika Busha (16/11/04) - 2004-11-15


U jednoj srednjoj školi u Boulderu, u saveznoj državi Kolorado, čitanje poezije postalo je prilično vruće političko pitanje nakon što je ustanovljeno da je troje đaka namjeravalo čitati jednu pjesmu Boba Dylana na način kao da žele smrt predsjednika Georgea Busha. Škola je primila brojne pozive, u stvar se umiješala i lokalna radio postaja, a američka Tajna služba – inače zadužena za fizičku sigurnost predsjednika – poslala je dva agenta da razgovaraju s direktorom škole. Po njemu stvar je zakomplicirana time što do cijelog incidenta dolazi odmah nakon predsjedničkih izbora i vrlo blizu Dana veterana. "Riječ je, zapravo, više o emocionalnoj reakcije negoli o promišljenom odgovoru" – izjavio je direktor.

Problem je započeo s glasinama da trio đaka namjerava recitirati anti-ratnu pjesmu Boba Dylana Masters of War (Gospodari rata). Međutim neki su roditelji stekli dojam da đaci namjeravaju izmijeniti dijelove pjesme kako bi oni zvučali kao da žele smrt predsjedniku, dok bi se na platnu prikazivao dijapozitiv sa slikom predsjednika Busha. Agenti tajne službe ne posjećuju baš često srednje škole kako bi istraživali prijetnje protiv predsjednika. Međutim, šef ove službe za područje Kolorada je izjavio da su zaprimili brojne pritužbe građana i da moraju povesti istragu svih potencijalnih prijetnji, bez obzira tko je trenutno predsjednik. Međutim, dodao je da je njegova služba vrlo ozbiljno shvaća Prvi amandman na američki Ustav kojim se jamči sloboda izražavanja.

Inače, mjesto Boulder odavno se promatra kao svojevrsni bastion liberalizma u Sjedinjenim Državama i često ga lokalni stanovnici nazivaju 'Republika Boulder'. Prošli su tjedan đaci srednjih škola u tom gradu organizirali takozvano “prosvjedno spavanje” u školi preko noći kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo s ponovnim izborom predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG