Linkovi

Hubble snimio trostruku pomrčinu Jupitera (15/11/04) - 2004-11-15


Prije nekoliko dana, američka agencija za istraživanje svemira, NASA, objavila je snimku koju je napravio svemirski teleskop Hubble, a koja pokazuje rijetku trostruku pomrčinu planeta Jupitera. Sjenu su na njega bacala tri od njegova četiri najveća mjeseca: Io, Ganimed i Kalisto.

Snimka prikazuje Jupiter kao ogromnu kuglu, ispruganu pastelnim prugama ružičaste, plave i žuto-zelene. Ljudsko oko ne bi vidjelo planet u tim istim bojama, objasnili su znanstvenici NASA-e, jer je snimka učinjena s infracrvenim kamerama.

Na površini planeta se vidi nekoliko točaka: tri su sjene mjeseca, a dva su pravi mjeseci: Io, čija je površina bogata sumpornim spojevima zbog vulkanske aktivnosti, vidi se kao bijela točka u sredini snimke; njegova sjena je mala crna točka s njegove lijeve strane.

Ganimed je plava točka u desnom gornjem dijelu, a njegova sjena se vidi na krajnje lijevom rubu Jupitera. Treća sjena, na desnom rubu Jupitera, pripada Kalistu, najudaljenijem od četiri velika mjeseca. Sam Kalisto se ne vidi na snimci.

Trostruka pomrčina događa se otprilike jednom u desetak godina; posljednja se dogodila 1997. godine. No, prizor i sjena i samih mjeseca mnogo je rjeđi, događa se tek svakih nekoliko desetljeća.

Ritam kruženja četiri najveća Jupiterova mjeseca – četvrti je Europa - nikada ne dovodi sva četiri u isto vrijeme između Jupitera i Sunca, tako da nikada nećemo vidjeti snimku pomrčine tog planeta sa četiri sjene.

XS
SM
MD
LG