Linkovi

NYT: 'Cilj ispunjen-što sad?' (15/11/04)  - 2004-11-15


"Cilj je ispunjen – što sad”, naslov je pod kojim “New York Times” objavljuje analizu vojnih operacija u Faludži, ali i njihovih političkih posljedica. Sada, kada je Faludža uglavnom pod kontrolom koalicijskih snaga, Sjedinjene Države i vlada premijera Iyada Allawija trebaju nastaviti s operacijama protiv pobunjenika izvan Faludže te pripremiti temelje za siječanjske izbore. No, kako piše “New York Times”, na putu do ovih vojnih i političkih ciljeva stoje ogromne zapreke.

U Faludži treba ponovno uspostaviti funkcioniranje infrastrukture kako bi se zadovoljile osnovne potrebe povratnika, a u gradu trebaju stalno biti nazočne jake snage sigurnsti jer će pobunjenici poduzimati razne akcije kako bi otežali život. Vojni zapovjednici u Iraku još uvijek nisu pronašli način kako se suprotstaviti kampanji zastrašivanja koju pobunjenici vode protiv Iračana, od političkih čelnika i načelnika policije pa do žena koje peru rublje u američkim vojnim bazama, ističe “New York Times”.

Pišući o istom problemu “Washington Post” ukazuje na manjak iračkih vojnika. Vlada premijera Allawija raspolaže s osam bataljuna novoobučenih snaga čiji je glavni cilj okupiranje gradova nakon što američki vojnici poraze pobunjenike. Nakon razmještanja u Samari i Faludži već je došlo do manjka pričuvnih iračkih snaga, a situacija će se dodatno pogoršati ako budu razmješteni i u Mosulu. Slična situacija je i s američkim postrojbama. Bataljun koji je bio razmješten na prilazima Faludži morao je žurno krenuti put Mosula kad su pobunjenici pokrenuli napade u tom gradu, piše “Washington Post”.

XS
SM
MD
LG