Linkovi

Colin Powell podnio ostavku (15/11/04) - 2004-11-15


Bijela kuća potvrdila je da je državni tajnik Colin Powell podnio ostavku. Uz njegovu, danas su objavljene još tri ostavke. Iz kabineta predsjednika Busha odlaze ministar energetike Spencer Abraham, ministar obrazovanja Rod Paige i ministrica poljoprivrede Ann Veneman. Državni tajnik Powell je u pismu predsjedniku Bushu izrazio uvjerenje da je došao trenutak da se vrati privatnom životu. Također je rekao da mu je bilo zadovoljstvo biti dio ekipe koja je – kako je kazao – pokrenula rat protiv terorizma, oslobodila narode Afganistana i Iraka i usmjerila pažnju svjetske javnosti na problem širenja nuklearnog oružja.

Govoreći o izazovima koji se nameću u američkoj vanjskoj politici, Powell je kazao: "Moramo nastaviti voditi globalni rat protiv terorizma. Moramo konsolidirati značajan napredak u Afganistanu i moramo poraziti pobunjenike u Iraku. Otvara nam se i nova prilika na Srednjem istoku, koju treba iskoristiti.

Powell je istaknuo da u sljedeće četiri godine Washington mora ojačati svoje veze sa saveznicima diljem svijeta, uključujući i Europu. "Imali smo neslaganja s nekim zemljama u Europi oko Iraka. Sada ta neslaganja pokušavamo ukloniti i ponovno se ujediniti, što se vidi i u činjenici da NATO sada pokreće misiju podrške za Irak".

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da je Colin Powell izvanredno obavljao svoj posao, te da će ostati na dužnosti državnog tajnika dok mu ne bude imenovan nasljednik. Očekivalo se da će Powell podnijeti ostavku prije početka drugog mandata predsjednika Busha. Kako je javljeno, između njega i ministra obrane Donalda Rumsfelda postojala su duboka neslaganja o nekim aspektima rata u Iraku.

Colin Powell bio je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih članova američke vlade, poznat po svojim umjerenim stavovima i diplomatskom umijeću. Powell je sin useljenika s Jamajke i odlikovani ratni heroj, koji je služio na visokim položajima u administracijama četiri predsjednika. Postao je 65. američki državni tajnik u siječnju 2001, nakon što je Senat jednoglasno potvrdio njegovo imenovanje. Politički stručnjaci kažu da ga je zbog njegovog kredibiliteta u inozemstvu predsjednik Bush 2003. poslao u Ujedinjene narode da izloži američke razloge za invaziju na Irak. Powell je 35 godina bio profesionalni vojnik, te je dva puta služio u Vijetnamu. Kao načelnik združenog stožera predvodio je operaciju "Pustinjska oluja" 1991.

XS
SM
MD
LG