Linkovi

Meron ocijenio je da se suradnja Hrvatske s Den Haagom znatno poboljšala (15/11/04) - 2004-11-15


Predsjednik haaškog Tribunala Theodor Meron ocijenio je da se suradnja Hrvatske s Den Haagom znatno poboljšala. Meron je iznio ovu ocjenu u svojem današnjem izvještaju Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda. “I dok se suradnja hrvatskih vlasti značajno poboljšala, očekujemo poduzmanje krajnjih napora sve dok Gotovina ne bude u Den Haagu", rekao je Meron , ističući, međutim, da je ured tužitelja, otkako je na vlast došla nova hrvatska vlada, razvio blisku suradnju s hrvatskom u traganju za ovim bjeguncem. Meron je također upozorio da se od Hrvatske očekuje da nastavi činiti sve što može dok se Gotovina ne nađe u Den Haagu.

Theodor Meron je pozvao sve članice Ujedinjenih naroda da pomognu rad Haškog suda napominjući da je 21 optuženik još uvijek na slobodi i da moraju biti uhićeni. "To uključuje Radovana Kradžića, Ratka Mladića, kao i Antu Gotovinu", rekao je Meron te je naglasio da povijesna misija Haškoga suda neće biti ostvarena sve dok visokorangirani optuženi dužnosnici ne budu privedeni pravdi.

Govoreći o nastojanju Haškoga suda da preusmjeri sudjenja na domaće, lokalne, sudove gospodin Meron je posebno pohvalio Hrvatsku.“Tijekom mog prvog službenog posjeta Hrvatskoj početkom studenoga 2004., bio sam impresioniran sve većim profesionalizmom Županijskog suda u Zagrebu i hrvatskog Vrhovnog suda".

Hrvatski veleposlanik pri svjetskoj organizaciji Vladimir Drobnjak je naglasio da će Hrvatska nastaviti izvršavati sve obveze prema haškom tribunalu i unutar svojih granica poduzeti sve mjere nužne za progon počinitelja ratnih zločina. Dodao je da su hrvatski suci i tužitelji spremni preuzeti slučajeve koje im haški sud ustupi.

XS
SM
MD
LG