Linkovi

Sukobi u CIA-i (14/11/04) - 2004-11-14


“Washington Post” izvještava o sukobu unutar CIA-e, točnije, između novog direktora Portera Gossa i njegovih podređenih. U proteklih mjesec dana, piše washingtonski dnevnik, četiri bivša zamjenika direktora u CIA-i, pokušali su savjetovati Gossa kako da provede reforme unutar vodeće američke obavještajne agencije, a da pri tom ne izazove pobunu. Međutim, Goss je odbio razgovarati s njima, a kasnije je i došlo do sukoba koji je, za sada, rezultirao ostavkom drugog čovjeka CIA-e, Johna McLaughlina.

Kako se čini, uskoro bi mogao uslijediti niz drugih ostavki u vrhu CIA-e. Direktor za obavještajne djelatnosti, Stephen Kappes, sukobio se s glavnim Gossovim savjetnikom, Patrickom Murrayom i najavio ostavku koja još nije realizirana zato što su Goss i Bijela kuća tražili od Kappesa da ostane na dužnosti do ponedjeljka. No, kako piše “Post”, administracija aktivno traži njegovog naslijednika. Kappes, u čije uspjehe se upisuje i uspješan nagovor libijskog čelnika Gadaffija da odustane od oružja masovnog uništavanja, započeo je s uklanjanjem fotografija iz svog ureda. Prema izvorima “Washington Posta”, sutra bi još nekoliko visokih dužnosnika CIA-e moglo podnijeti ostavke.

“New York Times”, pak, donosi profil novog čelnika demokrata u Senatu Harrya Reida iz Nevade. Reid će na toj dužnosti zamjeniti senatora iz Južne Dakote Toma Daschlea koji je poražen na nedavnim izborima. “Times” piše da je Reid mormon, bivši član policije koja osigurava kongresno zdanje na Capitol Hillu, protivi se pobačaju, a bio je i kosponzor ustavnog amandmana o zabrani paljenja državne zastave. 64-godišnji Reid nije političar kojem su nastupi na televiziji jača strana. Kako kaže njegov kolega Joseph Biden, Reidova kvaliteta je u poznavanju Senata i svih procedura. Njegovi stavovi, pak, čine ga bližim Bijeloj kući nego nekim njegovim stranačkim kolegama, piše “New York Times” no to isto znači da će ga administracija i republikanci znatno teže moći napadati u odnosu na njegovog prethodnika…

XS
SM
MD
LG