Linkovi

Predanost ratu protiv terorizma (14/11/04) - 2004-11-14


Nakon izbora predsjednika Busha na još jedan mandat, čelnici diljem svijeta ponovno su potvrdili svoju predanost ratu protiv terorizma. Indijski premijer Manmohan Singh rekao je predsjedniku Bushu: "Globalni rat protiv terorizma i napori na spriječavanju širenja oružja za masovno uništavanje izuzetno će potaknuti Vaša postojana odlučnost i čelništvo. Stajat ćemo uz Sjedinjene Države u jačanju međunarodnog mira i stabilnosti." Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je: "Afganistan i Sjedinjene Države uspješni su partneri u borbi protiv terorizma. Radujem se nastavku izgradnje ovog partnerstva usmjerenog na eliminiranje terorizma iz Afganistana i regije. "

"Predsjednik Bush radi na jačanju mira i stabilnosti u jeku nesigurnosti u svijetu nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001," rekao je japanski premijer Junichiro Koizumi. Talijanski premijer Silvio Berlusconi kazao je da ponovni izbor predsjednika Busha predstavlja signal ostatku svijeta da mora udvostručiti svoje napore da bi se ujedinio u borbi protiv prijetnje koju predstavlja terorizam." Saudijski princ rijestolonasljednik Abdullah obećao je da će nastaviti sa zajedničkim naporima "u borbi protiv terorizma i ostvarivanju sigurnosti i mira" u Iraku.

Irak je mnogima na umu. Britanski premijer Tony Blair kazao je da "svijet mora biti nepopustljiv u ratu protiv terorizma i u rješavanju uvjeta i uzroka koje teroristi iskorištavaju." Premijer Blair je kazao da to uključuje i uspostavljanje stabilnosti i sigurnosti u Iraku.

"Što više gledamo naš svijet danas, to bolje vidimo kako mnogi problemi proizlaze iz nestabilnosti i problema na Srednjem istoku. Transformacija Irak nakon Saddama Husseina iz represivne propale države u demokraciju imala bi izuzetan učinak na cijeli Srednji istok."

Ishod američkih predsjedničkih izbora, rekao je australski premijer John Howard, uputio je diljem svijeta jasni signal da je koalicija više od trideset zemalja u Iraku odlučna dati narodu Iraka priliku da krene u demokratsku budućnost. Predsjednik Bush je kazao da će svijet ustrajati u borbi protiv terorizma. "Bez obzira na naša prošla neslaganja," rekao je predsjednik Bush, "imamo zajedničkog neprijatelja. Svaka civilizirana zemlja ima ulog u ishodu ovog rata."

XS
SM
MD
LG