Linkovi

Predsjednička knjižnica Billa Clintona pred otvaranjem (15/11/04) - 2004-11-14


U četvrtak, 18. studenog, u Little Rocku, u saveznoj državi Arkansas otvara se Predsjednička knjižnica Billa Clintona, bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država. Bit će to 12 knjižnica posvećena bivšim američkim predsjednicima.

Gradnja Clintonove predsjedničke knjižnice koštala je 165 milijuna dolara. Osim knjižnice, u zdanju se nalazi u muzej s eksponatima koji podsjećaju na dva mandata 42. predsjednika Skjedinjenih Država, arhiv sa dokumentima iz devedesetih – kada je Bill Clinton bio predsjednik – kao i sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća – kada je bio guverner Arkansasa, multimedijski centar te prostori za održavanje konferencija i znanstvenih skupova.

Kraj ovog tjedna će u Little Rocku u potpunosti biti posvećen njegovom najpoznatijem svojedobnom žitelju, koji danas živi u New Yorku. Na otvaranju knjižnice, u četvrtak, očekuje se 30 tisuća uzvanika, među njima i mnogi sadašnji i bivši svjetski državnici, mnogi kolege s američke političke scene – među njima i bivši predsjednici George H. Bush i Jimmy Carter - te niz zvijezda američke estrade.

Nakon pozdravnih govora i svečanog otvaranja, slijedi koncert na kojem će nastupiti Bono i The Edge. Nakon toga slijedi znanstveni skup o utjecaju mandata predsjednika Clintona na rasne odnose u Americi, simpozij o istraživanju svemira, koji će voditi John Glenn, bivši astronaut i demokratski senator, te otvaranje filmskog festivala i izložbe slika.

Ulaznice za predsjedničku knjižnicu Billa Clintona koštaju sedam dolara. Da bi ostvarila profit, ovoj će ustanovi biti potrebno privući oko 300 tisuća posjetitelja godišnje. "To ne bi trebao biti teško ostvariv cilj, jer Bill Clinton medju demokratima ima status koji se može usporediti jedino sa statusom rock-zvijezde" - rekao je za CNN Skip Rutherford, predsjednik ne-profitne zaklade koja je izgradila predsjedničku knjižnicu Billa Clintona.

XS
SM
MD
LG