Linkovi

'Marlboro Man' iz Faludže (14/11/04) - 2004-11-13


Izvještavajući o borbama u Faludži, više od stotinu dnevnih listova u Sjedinjenim Državama objavilo je fotografiju američkog marinca koji se, uz cigaretu, odmara od višednevnih borbi.

U prvom je planu lice izmorenog ratnika, pokriveno prašinom i čadžom, puno ogrebotina, te zapaljena cigareta – “u najboljoj maniri Humphreya Bogarta ili Johna Waynea” – piše Los Angeles Times.

Marinac na fotografiji nekoliko je dana bio anoniman, no onda su se za njega zainteresirale televizijske mreže, jer su to od njih zatražili gledatelji, prvenstveno oni koji popularne news-emisije kontaktiraju elektronskom poštom. Marinac je ubrzo dobio nadimak ‘Marlboro Man’, po dobro znanoj marketinškoj ikoni kauboja koji već desetljećima krasi reklame ovog proizvođača cigareta.

Suvremeni ‘Marlboro Man’ je desetar James Blake Miller, iz gradića Jonancy u saveznoj državi Kentucky. Čudi se što je fotografija izazvala toliku pažnju, ali kad je već tako, odlučio je – preko Los Angeles Timesa - poručiti ljudima iz tvrtke Marlboro da “ne bi bilo loše da spuste malo cijene svojih cigareta”, te mu “pošalju koju šteku besplatno”.

James Blake Miller prema ugovoru u marincima mora još provesti tri godine. Kaže da će mu nakon toga vojske vjerojatno biti dosta. “Kad se vratim kući, prvo ću se popeti na krov svoje kuće i zapaliti cigaretu” – kazao je novinarima Los Angeles Timesa 20-godišnji James Blake Miller.

XS
SM
MD
LG