Linkovi

Pentagon razvija svoj Internet (13/11/04) - 2004-11-13


Pentagon stvara svoj vlastiti Internet, odnosno web za vojsku i za ratove budućnosti, piše "New York Times". Cilj tog Interneta je da se američkim časnicima i vojnicima pruži živa slika svih stranih neprijatelja i opasnosti, uključujući i pogled na bojište iz 'ptičje perspektive'. Taj 'Internet na nebu' – kako ga je u predstavljanju Kongresu nazvao Peter Teets, podtajnik za ratno zrakoplovstvo – omogućio bi 'marincima u Humveeju, u nekoj dalekoj zemlji, čak i za najgoreg vremena, da otvore svoje laptope, zatraže slike od špijunskih satelita i vide ih na svojim ekranima u djeliću sekunde, piše njujorški list.

Pentagon tu svoju sigurnu mrežu naziva GIG, odnosno Global Information Grid, a projekt je zamišljen još prije šest godina, dok su prve veze postavljene prije šest tjedana. Za završetak čitave mreže, sa svim njezinim komponentama, trebat će – kako piše "Times" – možda čak i dva desetljeća, uz trošak od više stotina milijardi dolara.

"Washington Post" piše o previranjima u redovima Središnje obavještajne agencije, CIA-je. Prekjučerašnja ostavka zamjenika direktora te agencije došla je – piše Post – nakon višetjednih žestokih sukoba između najviših CIA-jinih operativaca i šefa ureda novog direktora CIA-je. Novi direktor – koji je ranije bio predsjedatelj Odbora za obavještajne djelatnosti Zastupničkog doma Kongresa – sa sobom je doveo suradnike koji su mu pomagali u vrijeme dok je bio u Kongresu.

No, kako piše washingtonski list, ono što se smatralo prihvatljivim stilom rada među kongresnim osobljem, izazvalo je ogromne neprilike među najvišim operativcima CIA-e, od kojih još nekoliko prijeti otkazima i napuštanjem agencije. Lošoj atmosferi sigurno nije pomoglo da je većina novodošlih pomoćnika direktora ustvari ranije napustila CIA-ju pod posvađanim okolnostima.

XS
SM
MD
LG