Linkovi

Amerikanci manje zadovoljni svojim zdravstvom od Britanaca, Kanađana i Australaca (13/11/04) - 2004-11-13


Jedno novo istraživanje pokazuje da su pacijenti u nekoliko industrijaliziranih zemalja zadovoljniji programima zdravstvene skrbi nego pacijenti u Sjedinjenim Državama.

Istraživanje provedeno u pet industrijaliziranih zemalja svijeta pokazalo je da Amerikanci vjeruju da njihov sustav zdravstvene skrbi treba reformirati s tim da se svaki treći ispitanik založio za provođenje totalne reforme. Anketa je provedena telefonom, a prikupljeni su odgovori 1,400 građana u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, gdje svi građani imaju pristup državnim programima zdravstvene skrbi. Cathy Schoen, potpredsjednica Commonwealth Fonda, organizacije koja je provela istraživanje, kaže da su Britanci dali najveće ocjene svom zdravstvenom sustavu.

"Pacijenti u Velikoj Britaniji su najzadovoljniji. Oni vjeruju da njihov sustav u osnovi dobro funckionira. Slične su ocjene iznosili i tijekom proteklih šest godina, ali su nakon 2001. godine postali još pozitivniji," objašnjava naša sugovornica.

Takvi rezultati možda su iznenađujući mnogim Amerikancima koji vjeruju da državni sustav zdravstvene skrbi vodi ka dugačkim redovima i upitnoj kvaliteti usluge. No pacijenti su dali drugačiju sliku. Britanci kažu da za posjete liječniku plaćaju manje nego pacijenti u drugim zemljama i nerijetko mogu otići na pregled isti dan.

Pored toga, Britanci su imali najmanje primjedbi na točnost izvršenih testova te su dodali da su bili brzo obavješteni ako su testovi ukazivali na bilo kakav problem. Stručnjaci upozoravaju da se rezultati ovog istraživanja temelje isključivo na percepciji pacijenata, a ne na dokumentiranim činjenicama o zdravstvenim sustavima zemalja u kojima je anketa provedena. Cathy Schoen kaže da dio nezadovoljstva sustavima zdravstvene skrbi proizlaze iz troškova. Naprimjer, četvrtina Amerikanaca obuhvaćenih anketom izvijestila je da potroši više od tisuću dolara godišnje na zdravstvenu skrb.

"S druge strane, pacijenti u Velikoj Britaniji su najzaštićeniji: velik broj anketiranih je rekao da nisu ništa trebali platiti iz svoga džepa," kaže Cathy Schoen.

U svakoj zemlji ima onih koje troškovi spriječavaju da potraže liječničku pomoć. To je pitanje najozbiljnije u Sjedinjenim Državama gdje je, kako je pokazalo istraživanje, 40 posto Amerikanaca ponekad odlučilo ne otići na medicinski tretman zbog financijskih razloga. Taj problem u manjoj mjeri postoji i u Novom Zelandu, Australiji i Kanadi. Pitanje reforme sustava zdravstvene skrbi bilo je veoma važno u američkim predsjedničkim izborima. Pobjeda predsjednika Busha znači da tijekom sljedeće četiri godine neće biti većih reformi.

XS
SM
MD
LG