Linkovi

Bush i Blair obećali punu podršku izboru novog palestinskog predsjednika (13/11/04) - 2004-11-12


Predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair priopćili su danas da postoji nova mogućnost za mir na Srednjem istoku nakon smrti Jasera Arafata. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, tek nekoliko sati nakon Arafatova sprovoda, obojica čelnika su obećala podršku izboru novog palestinskog čelnika.

Premijer Blair je izjavio da do njegova susreta s predsjednikom Bushom dolazi u trenutku koji je ključan za ponovno oživljavanje i osvježivanje potrage za mirom na Srednjem istoku. Oba čelnika još su jednom izrazila sućut palestinskom narodu zbog smrti Jasera Arafata, a predsjednik Bush je izjavio da sad postoji nova mogućnost da se učini pomak prema trajnom miru. "S nestrpljenjem očekujemo da počnemo surađivati s palestinskim čelništvom koje će biti predano borbi protiv terorizma i demokratskim reformama. Mobilizirat ćemo međunarodnu zajednicu kako bi pomogla oživjeti palestinsko gospodarstvo, izgraditi palestinske institucije sigurnosti za borbu protiv terorizma, kako bi se pomoglo palestinskim vlastima u borbi protiv terorizma, reformi palestinskog političkog sustava i izgradnji demokratskih institucija".

Američki je predsjednik dodao da je predan uspjehu izbora novog palestinskog predsjednika i da je spreman pomoći u tom procesu. …Premijer Blair je dodao da je veći dio međunarodne zajednice spreman pomoći, te da će mir zavladati tek onda kad će Palestinci imati slobodu da sami izaberu svoje čelnike."Učinit ćemo sve što je potrebno da podržimo takvu koncepciju, pomoći ćemo u izradi detalja i osigurati da ona zaživi. Osnovna stvar jest – ukoliko želimo siguran Izrael i održivu palestinsku državu, te dvije države moraju živjeti jedna uz drugu i moraju biti demokratske i smatram da imamo priliku tijekom nekoliko sljedećih mjeseci učiniti prve korake u tom smjeru izborom novog palestinskog predsjednika".

Predsjednik Bush i premijer Blair uz Srednji istok razgovarali su i o ratu u Iraku, izborima u Afganistanu i europskim nastojanjima da se zaustavi iranski nuklearni program.

XS
SM
MD
LG