Linkovi

Uspjeh mirovnog procesa u Makedoniji (13/11/04) - 2004-11-12


Prijedlog da se decentralizacija u Makedoniji vrati na početak nije uspio proći na mirnom referendumu. Ishod referenduma jasna je pobjeda makedonske multietničke vlade. Teuta Arifi je članica Demokratske zajednice za integraciju, albanske stranke koja sudjeluje u vladajućoj koaliciji. Kako je rekla, "referendum je predstavljao izbor između povratka u prošlost i puta u budućnost. Ljudi su očigledno izabrali budućnost."

Sjedinjene Države i Europska unija vjerovale su da bi prijedlozi iz referenduma potkopali makedonski mirovni sporazum iz 2001. Ohridskim sporazumom okončano je višemjesečno oružano nasilje između makedonskih albanskih pobunjenika i vladinih snaga. Jedan od glavnih dijelova sporazuma je decentralizacija – odnosno, postupni prijenos veće vlasti na lokalne makedonske vlasti. Decentralizacija će ojačati lokalnu vladu u Makedoniji, te je tako učiniti efikasnijom i odgovornijom. Odbacujući prijedlog o slabljenju decentralizacije, Makedonci su ponovno potvrdili svoju želju da izgrade demokraciju u kojoj građani iz svih etničkih zajednica mogu u potpunosti sudjelovati na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Sjedinjene Države odlučno podržavaju multi-etničku, demokratsku makedonsku državu, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

"Sjedinjene Države, Europska unija i NATO savez već godinama rade na uspostavljanju trajne stabilnosti na Balkanu. Ključ budućnosti Makedonije i dalje je Ohridski sporazum, koji su 2001. potpisali čelnici svih velikih stranaka. Makedonska multietnička vlada ulaže napore kako bi dovršila provođenje ovog sporazuma i upravo se sada radi na njegovim posljednim dijelovima," rekao je Boucher.

Makedonska vlada pokazala je hrabrost podržavši prava makedonskih manjina, uključujući i makedonske Albance. To će pomoći u približavanju Makedonije članstvu u NATO savezu i Europskoj uniji. Uspjeh Makedonije u interesu je njenih susjeda i Sjedinjenih Država. Kako je rekao glasnogovornik Boucher, "Makedonija je važan i postojan partnera Sjedinjenih Država u globalnom ratu protiv terorizma, te je dala svoje vojnike za koalicijske napore u Iraku i Afganistanu."

XS
SM
MD
LG