Linkovi

Bitka za Faludžu (12/11/04) - 2004-11-11


Nedugo nakon što je irački prijelazni premijer Iyad Allawi dao koalicijskim snagama ovlaštenje da očiste Faludžu od terorista, iračke i američke snage započele su napad na pobunjenike u tom gradu. Faludža je postala utočište stranih terorista i pobunjenika poput Abu Musaba al-Zarqawija, koji je povezan s al-Qaidom, te ostataka stranke Baath iz doba režima Saddama Husseina.

Allawi je kazao da je bio prisiljen "poduzeti ekstremne mjere da bi zaštitio irački narod od tih ubojica i da bi oslobodio stanovnike Faludže kako bi se mogli vratiti svojim kućama.

"Oni žele da dokrajčimo teroriste i da u Faludži bude ponovno uspostavljena vladavina zakona. Upravo to namjeravamo učiniti."

Premijer Allawi je dodao da je važno ostvariti ovaj cilj prije izbora u Iraku, sada zakazanih za početak 2005. "Želimo u zemlji uspostaviti zadovoljavajuću sigurnosnu situaciju…kako bi ljudi mogli slobodno sudjelovati na dolazećim izborima, bez zastrašivanja od strane terorista i snaga koje pokušavaju uništiti politički proces u Iraku," rekao je.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da je uspostavljanje sigurnosti u Faludži važan korak za one koji pokušavaju spriječiti Irak na njegovom putu prema demokraciji.

"Jasno je da u Iraku postoje vrlo opasni elementi koji pokušavaju nametnuti vladavinu terorista i diktatora. Oni čine sve što mogu da bi ugasili napredak i zastrašili irački narod i koalicijske snage. Ukoliko Irak želi biti slobodno i mirno društvo, jedan dio te zemlje ne može ostati pod kontrolom ubojica, terorista i ostataka režima Saddama Husseina."

"Nema te vlade koja može dozvoliti teroristima i stranim borcima da koriste njen teritorij za napade na njen narod," rekao je ministar Rumsfeld, dodajući: "Uspjeh u Faludži zadat će udarac teroristima u Iraku, i trebao bi preusmjeriti tu zemlju od moguće budućnosti pune nasilja na budućnost slobode i prilika za irački narod."

XS
SM
MD
LG