Linkovi

Bush i Blair danas o mirovnom procesu na Srednjem istoku (11/11/04) - 2004-11-11


Predsjednik Bush danas će se sastati s britanskim premijerom Tonyem Blairom. Britanski čelnik dolazi u Washington kako bi zatražio podršku za oživljavanje srednjoistočnog mirovnog procesa. Premijer Blair, kojega sljedeće godine čekaju izbori, treba Britancima pokazati da može dobiti nešto za svoju podršku predsjedniku Bushu u Iraku.

Premijer Blair je prvi svjetski čelnik koji se sastaje s predsjednikom Bushom nakon njegovog izbora na još jedan mandat. Diplomati u Londonu kažu da će od Bijele kuće tražiti jasan znak da namjerava ponovno pokrenuti mirovni plan za Srednji istok. Suradnici premijera Blaira kažu da se, s obzirom na smrt Jaser Arafat i izraelske planove o povlačenju iz pojasa Gaze, pružaju nove mogućnosti za ponovno pokretanje mirovnog procesa. Britanski je čelnik rekao u donjem domu parlamenta da je mir između Izraela i Palestinaca od ključne važnosti u ratu protiv terorizma.

"Rat protiv terorizma možemo voditi na planu sigurnosti, kao što smo to učinili u Afganistanu i Iraku, ali i uklanjajući uzroka nezadovoljstva i osjećaja nepravde nastojanjem da ostvarimo napredak u srednjoistočnom mirovnom procesu i da riješimo palestinsko pitanje. Mislim da ćemo tako imati veće izglede da porazimo terorizam," rekao je britanski premijer.

Administracija predsjednika Busha podržava izraelskog premijera Ariela Sharona u njegovom odbijanju da komunicira s Jaserom Arafatom, kojega izraelski čelnik optužuje da podržava terorizam. Britanski dužnosnici kažu da je prerano očekivati bilo kakve dramatične promjene u politici Washingtona prema Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG