Linkovi

Reakcije na smrt Jasera Arafata (12/11/04) - 2004-11-11


U Washingtonu je predsjednik Bush uputio izraze sućuti palestinskom narodu, izrazivši nadu u ostvarenje njegovih težnji za neovisnom, demokratskom Palestinom koja će živjeti u miru sa svojim susjedima.

"Smrt Jasera Arafata je značajan trenutak u palestinskoj povijesti. Izražavamo sućut palestinskom narodu i nadamo se da će mu budućnost donijeti mir i ostvarenje težnji za neovisnom, demokratskom Palestinom koja će živjeti u miru sa svojim susjedima", kaže se u priopćenju koje je objavila Bijela kuća. Sjedinjene Države će na pokopu palestinskog čelnika zastupati pomoćnik državnog tajnika, William Burns.

Reagirajući na smrt Yassera Arafata, izraelski premijer Ariel Sharon je rekao da to možda može biti «prekretnica» za rješenje situacije na Srednjem istoku te je naglasio da će Izrael nastaviti s «…pokušajima da se postigne politički sporazum s Palestincima i to bez odlaganja…»

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Arafatova smrt veliki gubitak za palestinski narod. Smrt predsjednika Palestinske samouprave "je težak gubitak kako za palestinsko čelništvo tako i za cjelokupan palestinski narod", prenosi Putinovu izjavu njegov ured za medije.

Francuski predsjednik Jacques Chirac ocijenio je da je Arafat bio hrabar čovjek od uvjerenja koji je utjelovljavao palestinsku borbu za nezavisnost. Chirac je od međunarodne zajednice zatražio ustrajnost u naporima kako bi se ostvario međunarodni mirovni plan za Bliski istok. "Yasser Arafat bio je simbol palestinskog pokreta koji je radio na ostvarenju mira na Bliskom istoku", rekao je britanski premijer Tony Blair. “Arafat je poveo svoj narod prema osnivanju palestinske države te je nastojao da se pronađe rješenje za suživot dviju država”, kazao je Blair dodavši da se trebaju nastaviti nastojanja na stvaranju palestinske države koja će egzistirati uz siguran Izrael.

"Glavni tajnik Ujedinjenih Narodaa duboko je ožalošćen viješću o smrti predsjednika Yassera Arafata. Predsjednik Arafat bio je jedan od onih čelnika koje su ljudi vrlo brzo prihvaćali diljem svijeta. Gotovo četiri desetljeća simbolizirao je nacionalne aspiracije palestinskog naroda", kaže se u priopćenju glavnoga tajnika svjetske organizacije Kofija Annana.

Glasnogovornik Arapske lige Hossam Zaki ocijenio je kako je riječ o "velikom gubitku, ne samo kada je riječ o palestinskom pitanju već i kada je riječ o arapskom svijetu. Arafat je bio utjelovljenje palestinskog pitanja i njegov odlazak bit će velik gubitak. No, varaju se svi oni koji misle da će njegova smrt otvoriti sva vrata prema postizanju mira. Mi smatramo da bi odgovor na to pitanje prije mogli dati Izraelci nego Palestinci."

XS
SM
MD
LG