Linkovi

Dan veterana (11/11/04) - 2004-11-11


11. studenoga u Sjedinjenim Državama obilježava se Dan veterana – praznik kada Amerikanci odaju počast američkim oružanim snagama u ratu i miru.

U proteklih nekoliko godina, Sjedinjene Države i njihovi saveznici intervenirali su kako bi pomogli potlačenim stanovnicima Kosova, Somalije, Kuvajta, Afganistana i Iraka. U svakom od tih slučajeva, američka vojna akcija pomogla je ljudima svih vjera, uključujući i muslimane. Državni tajnik Colin Powell izjavio je: "Afganistan je savršeni primjer. U toj su zemlji prije samo nekoliko tjedana održani uspješni predsjednički izbori, iako je prije samo nekoliko godina Afganistan bio pod vlašću talibana i al-Qaide."

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da nedavni izbori u Afganistanu pokazuju da su vrijednosti za koje se bore Amerikanci i njihovi saveznici univerzalne.

"Neki ljudi smatraju da određeni narodi neće nikada biti slobodni, da jednostavno ne žele biti slobodni, te da nisu sposobni provesti izbore. Ne slažem se s tim. Izlazeći na birališta u milijunima, Afganistanci su pokazali da je vjera ove administracije da će sloboda promijeniti navike ljudi, vrijedna poštivanja," rekao je predsjednik Bush.

Na uspostavljanju sigurnosti u Afganistanu radi oko 15 tisuća američkih vojnika, koji služe sa svojim koalicijskim partnerima. Više od 130 tisuća Amerikanaca služi u Iraku. Njihova misija je da pomognu Iračanima da uspostave sigurnost i stabilnost potrebne za podržavanje prijelaza na demokraciju i vladavinu zakona.

Oni koji služe u oružanim snagama dolaze iz svih sektora američkog društva. Među više od tisuću američkih vojnika koji su dali svoje živote u Iraku ima i američkih muslimana. Kapetan u američkim kopnenim snagama Huamyun Khan ubijen je u lipnju u Iraku, dok je pokušavao spriječiti samoubilački bombaški napad u Baqubi. "Umjesto da pobjegne, stao je pred taksi kako bi ga spriječio da se probije u američki objekt," rekao je njegov brat Shahrayar Khan. "Čak i u Iraku, gdje je bio okružen smrtnim opasnostima, znao sam da će učiniti ono što treba, jer je bio tamo da bi štitio i spašavao živote," rekao je Khan.

Dan veterana je praznik kojim Amerikanci odaju počast svim onima koji su, kao kapetan Humayun Khan, žrtvovali svoje živote kako bi njihovi zemljaci i drugi mogli živjeti u slobodi.

XS
SM
MD
LG