Linkovi

Demokrati ponovno iznenađeni što je mnogim glasačima stalo do moralnih vrijednosti (10/11/04) - 2004-11-09


Jedno od iznenađenja američkih predsjedničkih izbora bio je broj glasača koji su kao važno pitanje naveli - moralne vrijednosti. Jim Malone pripremio je prilog o utjecaju moralnih vrijednosti na izbore i implikacije tog trenda na budućnost američke politike.

Politički stručnjaci su mjesecima predviđali da će o ishodu izbora ove godine odlučivati tri pitanja – Irak, rat protiv terorizma i gospodarstvo. Međutim, ankete su pokazale da su glasači većinom istaknuli moralne vrijednosti kao pitanje koje im je na izborima bilo najvažnije. Među takvim glasačima, čak 80 posto ih je glasalo za predsjednika Busha. Od onih kojima je najvažnije bilo gospodarstvo, 80 posto ih je glasalo za Johna Kerrya.

Republikanci kažu da je koncentriranje na moralne vrijednosti bilo dio njihove izborne strategije od samog početka. Evo što o tome kaže predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora Ed Gillespie: "Govorio sam od samog početka da će o izborima odlučiti nacionalna sigurnost, ekonomija i moralne vrijednosti. Tako je i bilo. 22 posto glasača izjavilo je da su im vrijednosti bile najvažnije izborno pitanje."

Politički stručnjaci ukazuju da se na izborima Amerikanci dijele – na religiozne glasače i one koji to nisu. Stephen Wayne stručnjak je za povijest američkih izbora sa sveučilišta Georgetown u Washingtonu. "Taj je trend prilično jasan – ukoliko redovito idete u crkvu ili sinagogu, vjerojatno ćete glasati za republikanske kandidate. A ako u crkvu ne odlazite baš često, vjerojatno ćete glasati za demokrate. Dakle jasno je da vjernici uglavnom naginju republikancima."

Povjesničar Alan Lichtman sa sveučilišta American izjavio je da su republikanci ove godine bili odlučni izvesti više konzervativnih kršćana na birališta: "Američka politika je jasno podijeljena po rasnim i vjerskim linijama. Na prethodnim izborima za predsjednika Busha je glasalo 75 posto evangeličkih protestanata. Ako imate 75 posto njihovih glasova, te ljude morate izvesti na birališta."

Biračima koji tvrde da im je stalo do moralnih vrijednosti posebno su važna pitanja istospolnih brakova i pobačaja. U jedanaest saveznih država glasači su usvojili mjere kojima se zabranjuju istospolni brakovi. Mnogi promatrači vjeruju da je debata o tom pitanju na nacionalnoj razini navela mnoge konzervativne birače da iziđu na birališta i glasaju za predsjednika.

Tijekom kampanje, demokratski predsjednički kandidat John Kerry često je posjećivao crnačke crkve, gdje je citirao riječi iz Biblije i pokušavao uvjeriti vjernike da dijeli njihove moralne vrijednosti. No, demokratski politički strateg Paul Begala priznao je da je njegova stranka potcijenila utjecaj vjere i moralnih vrijednosti na izbore: "Demokrati moraju biti bolji u poštivanju kulturnih vrijednosti drugih i moraju naučiti kako ostvariti vezu s drugima, koji ne misle kao mi."

Demokratski guverner Pennsylvanije Ed Rendell izjavio je da demokrati moraju mijenjati svoju strategiju ukoliko ne žele ponovno izgubiti na izborima: "Mislim da se moraju više koncentrirati na obiteljske, a ne samo na moralne vrijednosti. Nismo glasačima pokazali da, ukoliko govorite o obiteljskim vrijednostima, kao što to čine republikanci, tada morate cijeniti ono što je obiteljima važno – dječje vrtiće za zaposlene majke, zdravstvenu skrb za sve Amerikance. Upravo u tome leži naša jaka strana."

Mnogi demokrati strahuju da bi predsjednikova izborna pobjeda mogla republikance navesti da pokušaju odlučnije nametnuti moralne i vjerske vrijednosti vladinoj politici. No, oni također priznaju da moraju pronaći načina da se približe barem nekim glasačima, kojima su vrijednosti važne, kako bi se mogli uspješno natjecati s republikancima.(žc)

XS
SM
MD
LG