Linkovi

Žrtvama napada na SAD isplaćeno 38 milijardi dolara (9/11/04) - 2004-11-09


Na ime odšteta i pomoći u vezi s terorističkim napadima od 11. rujna 2001, isplaćeno je ukupno 38 milijardi dolara, što iz vladinih sredstava, a što iz dobrotvornih zaklada, piše "New York Times". Studija neprofitne istraživačke organizacije Rand Corporation pokazuje da su obitelji civila ubijenih u napadima u prosjeku primile odštete od po 3 milijuna i 100 tisuća dolara. Obitelji uniformiranih žrtava – uključujući policajce i vatrogasce – primile su više, u prosjeku preko 4 milijuna i 200 tisuća dolara.

Isplate osiguranja za biznise koji su bili žrtve terorističkih napada – i to samo za štete na imovini! – ukupno iznose 7 i pol milijardi dolara. Izvješće ove ugledne istraživačke organizacije po prvi puta iznosi detaljnu financijsku sliku šteta terorističkih napada na New York i Washington. Iscrpna analiza ističe da su, u nekim momentima, vladine agencije bile loše opremljene i pripremljene za dimenzije napada i njihovih posljedica. Kako navodi njujorški list, studija također ukazuje da isplate odšteta nisu bile jednako pravedna prema svim žrtvama.

Koje financijske lekcije su se mogle naučiti tijekom predizborne kampanje, pita bostonski "Christian Science Monitor", i odgovara: kao prvo, sada se zna da manje rupe u poreznom zakonu mogu utjecati na kampanju bez obzira na zakon o ograničavanju donacija političkim strankama i kandidatima. Glavna rupa u zakonu, poznata kao član 527, omogućila je osnivanje velikog broja skupina koje nisu bile ograničene u prikupljanju novca.

Te 'petstodvadesetsedmice' uspjele su značajno utjecati na glasače. Među njima su bili, recimo, "Swift Boat Veterans for Truth", koji su zadali veliku štetu kampanji senatora Kerryja. Tu su i one koje su radile prvenstveno protiv predsjednika Busha. Među njima se kao donator ističe George Soros, koji je u tu svrhu donirao više od 27 milijuna dolara.

U Washington Postu, jedna lokalna tema: bejzbol stadion koji izaziva brojne kontroverze. Dok gradonačelnik Washingtona tvrdi – kako piše Post – da je osigurao podršku dovoljnog broja gradskih vijećnika za izgradnju stadiona – koja bi koštala 530 milijuna dolara poreznih obveznika glavnog američkog grada -, dotle anketa ovog washingtonskog dnevnika pokazuje da se više od dvije trećine od pola milijuna stanovnika glavnog grada protivi korištenju njihovog novca za gradnju stadiona. Novac treba koristiti za popravak trošnih škola i poboljšanje nastave u njima, za popravak ulica i skrb beskućnika – glavne su zamjerke stanovnika Districta Columbia.

XS
SM
MD
LG