Linkovi

NYT: Nakon izborne pobjede Bush dobio nova krila (8/11/04) - 2004-11-08


Vikend predsjednika Busha u Camp Davidu u Washingtonu je pokrenuo nagađanja o promjenama u kabinetu – piše bostonski "Christian Science Monitor". Premda je malo vjerojatno da će itko napustiti kabinet odmah, piše Monitor, tijekom slijedećih mjeseci najvjerojatniji kandidati za odlazak su ministar pravosuđa John Ashcroft, državni tajnik Colin Powell, ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge i ministar financija John Snow. Kao zamjenika Johna Ashcrofta, mnogi vide njegovog zamjenika, u javnosti manje poznatog Larryja Thompsona, ali, kako ističe bostonski list, nerijetko se događalo da upravo onaj o kome se u kuloarima govori kao najvjerojatnijem nasljedniku ne bude imenovan. Spominju se i imena američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Johna Danforda – čije je ime i na vrhu nagađanja o novom državnom tajniku! - , predsjednikovog savjetnika Alberta Gonzalesa, te voditelja predsjednikove izborne kampanje Marca Racicota. Najkontroverznije ime iz kuloara je ono bivšeg njujorškog gradonačelnika Rudyja Giulianija, koji nikako ne bi bio po volji vjerski konzervativnoj struji u republikanskoj stranci.

Predsjednik Bush se, nakon pobjede, s pravom osjeća kao da ima nova krila, piše "New YOrk Times". Kao ilustraciju svoje tvrdnje, ovaj list spominje predsjednikovu dobro poznatu averziju prema tiskovnim konferencijama –'kao da mora ići zubaru', prema osoblju Bijele kuće. No, sada, piše Times, predsjednik i sam inicira tiskovne konferencije. Zadobivši pobjedu ne samo izbornim glasovima, nego i većinom glasova samih birača, predsjednik Bush –kako tvrde neki insajderi – vjeurje da ga se više ne može smatrati slučajnim pobjednikom i povijesnim incidentom.

S naslovnice "Washington Posta" tvrdnja koja administraciju neće obradovati: Sjedinjene Države su nepripremljene za borbu protiv bioterorizma, tvrde stručnjaci, a citira washingtonski dnevnik. Za razliku od mnogih drugih segmenata domaće obrane – koji su centralizirani pod ministarstvom domovinske sigurnosti – odgovornost za obranu od bioterorizma raspršena je kroz nekoliko vladinih agencija, a koordinira ju malo poznati djelatnik Bijele kuće Kenneth Bernard, čije su ovlasti relativno ograničene. Nelagoda oko nespremnosti u slučaju bioterorističkog napada osjeća se – piše Post – među visokim dužnosnicima administracije, kao i članovima Kongresa.

XS
SM
MD
LG