Linkovi

Rove: Republikanci bi mogli dominirati godinama (8/11/04) - 2004-11-08


Čovjek kojeg predsjednik Bush opisuje kao arhitekta njegovog izbornog uspjeha izjavio je da se Republikanska stranka nalazi na prekretnici. Visoki savjetnik predsjednika Busha, Karl Rove, izjavio je da bi republikanci mogli godinama dominirati američkom politikom ako se budu pridržavali svojih temeljnih načela.

"To ovisi od toga kakvu će politiku provoditi republikanci na položajima. Provodi li predsjednik u djelo ono što je obećao u kampanji i na temelju čega je pobjedio na izborima. I da li republikanci u Zastupničkom domu i Senatu surađuju s predsjednikom i demokratima u provođenju važnih promjena u našoj ekonomiji i našoj zemlji."

Tijekom nastupa na televizijskoj mreži Fox News, Karl Rove je rekao da će se predsjednik založiti za promjenu poreznog sustava, zatim za ustavni amandman kojim bi se zabranili homoseksualni brakovi te za velike promjene u važnim vladinim programima kojima se osiguravaju sredstva za zdravstvenu skrb i starije građane. Na pitanje mogu li problemi u Iraku ugroziti predsjednikove političke planove u post-izbornom razdoblju i potkopati njegov drugi mandat Karl Rove je odgovorio:

"Imamo veliko povjerenje u iračko čelništvo, u koaliciju i sposobnost američkih oružanih snaga da podrži sigurnosne potrebe Iraka, pomogne u borbi i pobjedi u ratu protiv terorizma."

Tijekom kampanje predsjednik Bush je ukazivao da je Irak glavna bojišnica u ratu protiv terorizma. Njegov suparnik iz Demokratske stranke, John Kerry, imao je drugačiji stav karakterizirajući rat u Iraku kao odvraćanje pažnje od rata protiv terorizma. Demokratski senator iz Illinoisa, Barack Obama, nova politička zvijezda Demokratske stranke, izjavio je u političkom programu televizije NBC da je predsjednik uspio uvjeriti Amerikance da postoji jaka veza između Iraka i rata protiv terorizma.

"Mi smo bili manje uspješni u pokazivanju da smo i mi, demokrati, jedinstveni i fokusirani na rat protiv terorizma kao i republikanci te nismo uspjeli jasno dati do znanja da je u Iraku primjenjena pogrešna strategija."

Unatoč dubokim razlikama, Barak Obama je izrazio vjerovanje da demokrati i republikanci mogu surađivati za dobro nacije. On smatra da je najvažnije da prilikom izražavanja neslaganja ne dolazi do sukoba, da se obje strane suzdrže od oštrih riječi te da se teži postizanju zajedničkog cilja.

"Ne vjerujem da će demokrati biti uspješni budu li navijali protiv predsjednika. Međutim, moramo biti iskreni kada se ne budemo slagali s njim, a on mora biti uvjerljiv kada bude iznosio svoje stavove po pitanjima koja kod nas izazivaju skepsu."

Barak Obama vjeruje da je John Kerry izgubio jer se nadmetao protiv popularnog predsjednika u ratno doba. On je, također, iznio pohvale Karlu Roveu kazavši da predsjednik ima jednu od najboljih političkih ekipa koju je Amerika ikada vidjela.

XS
SM
MD
LG