Linkovi

Ciljevi predsjednika Karzaija za Afganistan (9/11/04) - 2004-11-08


Novoizabrani afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je nadu da će sastaviti multietničku vladu, koja će rješavati probleme preostale nakon tri desetljeća sovjetske okupacije, građanskog rata i talibanskog tlačenja. Predsjednik Karzai je kazao da njegovi ciljevi također uključuju jačanje afganistanskog gospodarstva, iskorjenjivanje korupcije i smanjenje nezakonite trgovine drogama.

"Najveće postignuće Afganistana i afganistanskog naroda jest činjenica da se politički proces odvijao izuzetno glatko, da je sve obavljeno na vrijeme i da je afganistanski narod u potpunosti sudjelovao u političkom procesu," kazao je Karzai.

Zajedničko izborno povjerenstvo, sastavljeno od afganistanskih i predstavnika Ujedinjenih naroda, proglasilo je nedavno Hamida Karzaija pobjednikom predsjedničkih izbora u Afganistanu, održanih 9. listopada. Karzai je osvojio više od 55 posto od ukupno osam milijuna glasova. 40 posto glasača bile su žene. Ostaci ekstremnog islamističkog talibanskog režima prijetili su da će omesti izbore, no u tome nisu uspjeli.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da Sjedinjene Države čestitaju Karzaiju na "njegovom izboru za prvog demokratski izabranog čelnika Afganistana."

"Ovi izbori bili su posljednja prekretnica na putu afganistanskog naroda prema demokratskom društvu i dinamičnom građanskom društvu," rekao je Boucher.

Jedna glasačica, udovica iz Kabula imenom Nuzko, rekla je: "Tako sam stara, da glasam ne samo za sebe. Glasam i za dobrobit svoje unučadi." Nuzko je naglasila da želi da "Afganistan bude siguran i miran."

Sljedeće godine, narod Afganistana će poduzeti još jedan važan korak kada se vrati na birališta da bi izabrao članove nacionalnog parlamenta i dužnosnike u lokalnoj vlasti. Glasnogovornik State Departmenta Boucher izjavio je da će "Sjedinjene Države nastaviti podržavati Afganistance u njihovim nastojanjima da ostvare bolju budućnost."

XS
SM
MD
LG