Linkovi

Početak drugog mandata u Bijeloj kući - bez formalnog podnošenja ostavki (7/11/04) - 2004-11-05


Dnevnik Washington Post piše da će predsjednik Bush prekinuti dugogodišnji običaj i neće zatražiti od članova svog kabineta da formalno podnesu ostavke prije početka njegova drugog mandata u Bijeloj kući.

Prema pisanju ovog lista, predsjednik je imao konferencijski telefonski razgovor s čelnicima američkih vladinih agencija i ministarstava kako bi im pružio uvjeravanja da neće tražiti njihove ostavke, iako predsjednik ima ovlasti sam smijeniti bilo kojeg postavljenog dužnosnika.

Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da to ukazuje kako predsjednik smatra da njegova administracija dobro obavlja svoj posao. Međutim, bez obzira na to, američki mediji javljaju da bi ministar pravosuđa John Aschroft mogao odstupiti s položaja prije inauguracije 20. siječnja. Također se spekulira s mogućnošću odlaska državnog tajnika Colina Powella i ministra za domovinsku sigurnost Toma Ridgea.

Predsjednik Bush vikend provodi u predsjedničkom odmaralištu Camp David, u Marylandu pokraj Washingtona.

Današnji Washington Post također donosi izvješće prema kojem će ostavku podnijeti predsjednikov savjetnik za Irak Robert Blackwill.

Prema ovom novinskom izvješću, gospodin Blackwill je ovo objavio jučer svojim suradnicima.

Inače, ovaj je dužnosnik koordinirao politiku prema Iraku od ljeta prošle godine, u doba kad su postojale brojne nesuglasice između Pentagona i Državnog tajništva glede puta kojim treba krenuti u Iraku.

Po pisanju Posta, time su okončana nagađanja da bi gospodin Blackwill mogao zamijeniti Condoleezu Rice na položaju savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik George Bush iskoristio je svoje redovito subotnje obraćanje Amerikancima putem radija kako bi naznačio svoje prioritete za drugi mandat i zatražio za njih podršku svih Amerikanaca. Predsjednik je obećao da će učiniti “prvi korak” prema prijateljima i saveznicima, uključujući NATO savez i Europsku uniju, kako bi se promicao globalni razvoj i napredak, porazili teroristi i potaknula demokracija kao alternativa tiraniji i teroru.

George Bush je izjavio da će za otvaranje radnih mjesta predložiti – citiramo – "praktične mjere", kako bi se pomoglo malim kompanijama, uključujući i eliminiranje tzv. " pravno neutemeljenih" parnica koje poskupljuju troškove medicinske zaštite.

Predsjednik je u svom današnjem obraćanju također obećao temeljitu reformu sustava obrazovanja i poreznih propisa, te reformu javnog mirovinskog osiguranja. George Bush je izjavio da nema granica velebnosti Amerike kad njeni građani rade složno.

Odgovarajući na predsjednikovu poruku, čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je izjavila da su demokrati spremni surađivati s predsjednikom, međutim, da će se suprotstaviti njegovom planu da se privatizira državni mirovinski fond ili smanje povlastice. (BK)

XS
SM
MD
LG