Linkovi

Svjetski čelnici obećavaju suradnju (6/11/04) - 2004-11-05


Nakon što je predsjednik Bush osvojio još jedan mandat, čelnici drugih zemalja obećavaju da će nastaviti surađivati sa Sjedinjenim Državama.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da "svijet mora biti nepopustljiv u našem ratu protiv terorizma i u rješavanju uvjeta i uzroka koje teroristi nastoje iskoristiti."

"Svijet koji je rascjepkan, podijeljen i nesiguran mora se ujediniti u borbi protiv globalnog terorizma u svim njegovim oblicima i shvatiti da terorizam neće moći poraziti samo vojnom silom, već i pokazujući snagu naših zajedničkih vrijednosti, donoseći slobodu i demokraciju Iraku, kao što smo učinili u Afganistanu, radeći podjednako energično na miru na Srednjem istoku između Izraela i Palestinaca, i prihvaćajući da nam je dužnost da se borimo protiv siromaštva i nepravde na afričkom kontinentu i drugdje u svijetu," kazao je Blair.

Francuski predsjednik Jacques Chirac rekao je predsjedniku Bushu da je međunarodna koalicija protiv terorizma od ključne važnosti. "Naša suradnja, naša zajednička borba protiv terorizma i naši zajednički postupci na promicanju slobode i demokracije moraju se nastaviti razvijati u drugu dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja," rekao je predsjednik Chirac.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je predsjedniku Bushu: "Svijet se nalazi…suočen s velikim izazovima, uključujući međunarodni terorizam, opasnost od širenja oružja za masovno uništavanje, regionalne krize, siromaštvo, klimatske promjene i epidemije koje prijete našoj sigurnosti i stabilnosti. S tim se izazovima možemo sučeliti samo zajedno."

Predsjednik Bush je izrazio zahvalnost na takvim obećanjima o podršci.

"S dobrim saveznicima uz nas, vodit ćemo ovaj rat protiv terorizma svakim sredstvom naše nacionalne moći, tako da bi naša djeca mogla živjeti u miru i slobodi," rekao je.

"Nema sigurnosti u odvraćanju pogleda, u traženju tihog života i ignoriranju teškog položaja i tlačenja drugih," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Svaki od nas može sam učiniti ponešto, ali svi zajedno možemo učiniti znatno više."

XS
SM
MD
LG