Linkovi

Euro rekordnih 1,294 dolara (6/11/04) - 2004-11-05


Euro je dostigao rekordno visoku vrijednost u odnosu na dolar, popevši se poslije podne u europskim mjenjačnicama na 1,294 dolara. Stručnjaci kažu da ih je zapanjila nesposobnost dolara da održi rast vrijednosti od ujutro, kada su objavljeni podaci o novim radnim mjestima u Americi. Francuski predsjednik Jacques Chirac izražava zabrinutost silaznim trendom dolara, te poziva na intervenciju Europske središnje banke.

Broj novootvorenih radnih mjesta u Sjedinjenim Državama u listopadu je skočio na najvišu vrijednost u zadnjih sedam mjeseci – stoji u današnjem vladinom izvješću. 337 tisuća radnih mjesta otvoreno je prošli mjesec, djelomice i zbog povećane građevinske djelatnosti u jugoistočnim područjima zemlje, pogođenim ljetošnjim uraganima. Ekonomisti Wall Streeta prognozirali su upola manje novih radnih mjesta. Stopa neuposlenosti blago je porasla na 5,5 posto s 5,4 u rujnu.

Očekuje se da će dobre vijesti s tržišta rada imati odraza na sastanak guvernera Središnje banke, u srijedu, kada bi kamatne stope na kratkoročne zajmove mogle biti povišene po četvrti puta ove godine, na 2 posto.

XS
SM
MD
LG