Linkovi

Tko će otići, a tko ostati u novoj Bushovoj administraciji (5/11/04) - 2004-11-05


“Washingto Post” objavljuje tekst u kojem spekulira o promjenama u novoj Bushovoj administraciji. Državni tajnik Colin Powell od ranije je najavio povlačenje u mirovinu međutim, kako piše Post, svojim je prijateljima rekao da bi mogao ostati u novoj vladi nekoliko mjesci ili veći dio sljedeće godine. Vodeći kandidat za preuzimanje ministarstva vanjskih poslova je ambasador pri Ujedinjenim narodima, John Danforth.

Ministar domovinske sigurnosti, Tom Ridge, najavio je odlazak početkom sljedeće godine, a uspjeh republikanaca na izborima, kako se čini, naveo je ministra zdravstva Tommya Thompsona da razmisli o mogućnosti ostanka u administraciji još neko vrijeme. Najizvjesnije je da će doći do promjene na čelu ministarstva pravosuđa, budući da je John Ashcroft poželio otići iz zdravstvenih i osobnih razloga, a i Bijela kuća bi ga voljela zamijeniti. Savjetnica za nacionalnu sigurnost, Condoleeza Rice, kako se čini, više nije zainteresirana za tu dužnost, ali jest za mjesto ministra obrane. Međutim, Donald Rumsfeld želi ostati još neko vrijeme kako bi povratio svoj utjecaj, piše “Washington Post.”

A nakon što su irački izborni dužnosnici donijeli odluku da na iračkim izborima mogu glasovati i oni građani koji se nalaze u inozemstvu, “New York Times” piše da bi takva odluka mogla dovesti do pojačanja napetosti između sunita i šijita. Naime, suniti vjeruju da bi to rezultiralo do slabljenja njihovog utjecaja budući da većinu iračkih iseljenika čine šijiti. Sjedinjene Države i Ujedinjenih narodi snažno su preporučili iračkim vlastima da ne dopuste glasovanje Iračanima u inozemstvu jer bi to moglo dovesti do niza praktičnih, logističkih i političkih problema, piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG