Linkovi

Pred Bushom niz vanjskopolitičkih izazova (5/11/04) - 2004-11-05


Predsjednika Busha u drugom mandatu niz vanjskopolitičkih izazova – od mirovnog procesa na Srednjem istoku i do uspostavljanja demokracije u Iraku, pa do nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje.

Dan nakon što je George Bush osvojio svoj drugi mandat, skupina stručnjaka iz Instituta Brookings u Washingtonu raspravljala je o vanjskopolitičkim problemima koji čekaju predsjednika u sljedeće četiri godine. Na vrhu dnevnog reda Bushove administracije ostat će uspostavljanje demokracije u Iraku.

Martin Indyk, koji je u Clintonovoj administraciji služio dva mandata kao američki veleposlanik u Izraelu, smatra da bi dolazeći izbori u Iraku, planirani za siječanj, mogli otuđiti sunitsku manjinu, ukoliko se zbog nezadovoljavajuće sigurnosne situacije u sunitskim dijelovima izbori ne budu mogli održati. No, s druge strane, ukazuje Indyk, odgađanje izbora dok se sunitski trokut ne stabilizira moglo bi otuđiti dominantnu šijitsku većinu.

"To nije jednostavna odluka, ali se ne može izbjeći. Mislim da je važno upamtiti da izbori nisu isto što i demokracija, te da će za proces izgradnje demokracije u Iraku, kao i za izgradnju iračke vojske i policije, trebati vremena," rekao je.

Veleposlanik Indyk vjeruje da će vanjskom politikom dominirati i mirovni proces na Srednjem istoku, točnije budućnost izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora bez palestinskog čelnika Jasera Arafata. Kako kaže, budući vođa Palestinaca trebat će jaču podršku Sjedinjenih Država i Izraela nego ranije. Treće važno vanjskopolitičko pitanje je Iran i mogućnost da Teheran možda razvija nuklearno oružje. Veleposlanik Indyk ističe da se Bushova administracija do sada oslanjala na Europu, no sada ima dvije opcije.

"Da li želimo da ovaj proces i dalje vode Europljani, koji će biti popustljiviji prema Iranu, nego što bismo to bili mi, u nadi da neće uspjeti i da ćemo dobiti njihovu podršku za upućivanje iranskog problema Vijeću sigurnosti? Ili ćemo sami početi pregovarati s Irancima kako bismo zaustavili njihov nuklearni program?," upitao je Indyk.

Sjeverna Koreja je još jedna zemlja s nuklearnim programom, koji izaziva zabrinutost. Znanstvenik instituta Brookings Richard Bush, vjeruje da je Pjongjang zapravo zadovoljan zbog izborne predsjednika Busha, jer su se između Sjedinjenih Država i njihovih saveznika pojavila razilaženja oko pristupa pregovorima sa Sjevernom Korejom.

"To se čini prilično bizarno, jer je Sjeverna Koreja svojedobno uvrštena u "osovinu zla". No, administracija je zapravo dovela Pjongjang u prilično povoljan položaj. Naš nepopustljiv stav prema pregovorima doveo je do razilaženja između nas i naših saveznika," rekao je.

Richard Bush također ocjenjuje da je kinesko čelništvo uglavnom zadovoljno izborom predsjednika Busha na još jedan mandat, jer je njegova administracija omogućila Pekingu da – relativno bezbolno - proširi svoj utjecaj u Aziji.

XS
SM
MD
LG